e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της G-20

Νομισματικός «πόλεμος» εν μέσω κρίσης


Οι έντονες διαφωνίες για ζήτημα των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένεται να κυριαρχήσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 στη Σεούλ, στις 11-12 Νοεμβρίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επικράτησε μεγάλη ένταση σε μια από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις, κάνοντας σαφές ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές μια ημέρα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.


Οι αντιπροσωπείες που προετοίμαζαν την κοινή ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά το τέλος της διήμερης συνόδου της G-20, διαφώνησαν πλήρως σε ζητήματα όπως οι νομισματικές ισοτιμίες.

Ο Κιμ Γιουν Κιουνγκ, εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης αντιπροσωπείας, είπε χαρακτηριστικά ότι «αναγκαστήκαμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή, διότι ο διάλογος ήταν τόσο έντονος που νοιώθαμε ότι υπήρχε πολλή ζέστη» στην αίθουσα.

Η 14ωρη συνάντηση 40-50 εκπροσώπων χωρών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο της G-20 χαρακτηρίστηκε από έντονες αντιπαραθέσεις για ζητήματα όπως η «ισόρροπη ανάπτυξη».


Σύμφωνα με τον Κιμ, πολλά σημεία του τελικού ανακοινωθέντος αφέθηκαν κενά, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για το περιεχόμενο ούτε για το ύφος που θα χρησιμοποιηθεί.


Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα Τετάρτη και ακόμη και αύριο Πέμπτη εάν χρειαστεί.

Η Σύνοδος είναι η πέμπτη από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008 και αρκετοί ηγέτες εξέφραζαν την ελπίδα ότι θα σηματοδοτούσε το τέλος της.

Αλλά η ανάκαμψη είναι πολλών ταχυτήτων, ενώ οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που αναμένεται να εξασθενίσουν το δολάριο και να καταστήσουν διαθέσιμο «φθηνό χρήμα», το οποίο είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε αναπτυσσόμενες χώρες, δέχονται ήδη σφοδρές επικρίσεις.
 
ta nea