e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και το όνομα...

Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Στέφαν Φούλε, επισημαίνει τη σπουδαιότητα που έχει για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας."Η έλλειψη προόδου για το ζήτημα της ονομασίας σήμαινε ότι οι χώρες-μέλη της ΕΕ δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα και η επίλυση του ζητήματος αυτού θα διευκολύνει, σε μεγάλο βαθμό, την πορεία της χώρας σας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση", σημειώνει ο κ. Φούλε σε άρθρο του στη σημερινή εφημερίδα των Σκοπίων, "Ντνέβνικ" (Dnevnik).


Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, η οποία, όμως, ακόμη δεν έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στην εξεύρεση λύσης για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Φούλε, στο ίδιο άρθρο του, επισημαίνει ότι είναι καιρός, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και οι απευθείας επαφές μεταξύ των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι να αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

"Τώρα, που η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη έχει αποκατασταθεί εκ νέου, πιστεύω ότι είναι καιρός να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαφωνίας. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα σας θα μπορέσει να συγκεντρώσει όλη της την ενέργεια προς το ευρωπαϊκό της μέλλον", προσθέτει ο κ. Φούλε.

Ο επίτροπος της ΕΕ αναφέρεται ακόμη στα οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει η ΠΓΔΜ από την ένταξη της στην ΕΕ και καλεί τη χώρα να εργαστεί για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.-


nooz.gr