e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Σφοδρή κριτική από την ΕΚΤ για τον μηχανισμό «ελεγχόμενης χρεοκοπίας»

Φόβοι για αναταραχή στις αγορές


Ένας μηχανισμός χρεωκοπίας στην Ευρωζώνη που θα επέβαλε υποχρεωτικά κυρώσεις (και) στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα καλείτο να αναλάβει μέρος των συνεπειών από ενδεχόμενη στάση πληρωμών (κυρίως για το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων), θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στις χρηματαγορές και θα ενθάρρυνε κερδοσκοπικές κινήσεις, είπε την Τετάρτη ο Ιταλός, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι.Σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, ο κ. Σμάγκι συνέχισε την επίθεσή του κατά των σχεδίων της Γερμανίας και της Γαλλίας για τη δημιουργία μηχανισμού χρεωκοπίας στην ευρωζώνη.


Όπως υποστήριξε, η εισαγωγή κανόνων που θα συνδέουν την παροχή οικονομικής βοήθειας με κάποιου είδους αυτόματες κυρώσεις για τους ομολογιούχους, «το μόνο που θα κάνει είναι να ενθαρρύνει την απειθαρχία».

«Αν και αυτή η πρόταση μπορεί θεωρητικά να μοιάζει ελκυστική, πρακτικά, θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα επέφερε σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες της ευρωζώνης», δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε και πάλι ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων για εκείνες της χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς περί χρέους.

«Η αυστηροποίηση των κυρώσεων και των αυτόματων κανονισμών, όπως πρότεινε η ΕΚΤ, θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί ότι οι αγορές αποτιμούν σωστά τα χρέη των κυβερνήσεων», είπε.




ta nea