e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κρίση διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφει το Bloomberg

Διχασμό προκαλεί η αναδιάρθρωση χρέους


Την κρίση οικονομικής διακυβέρνησης που διέρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διχασμένοι σε σχέση με την πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και για το αν θα πρέπει η Ιρλανδία να ζητήσει τώρα βοήθεια.



Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε πως ο μετριασμός της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, θα βοηθούσε την κ. Μέρκελ να προωθήσει το σχέδιο της για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές οικονομικές διασώσεις χωρών, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αύριο, Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε στις 29 Οκτωβρίου να δημιουργηθεί ένας Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη, σε αντικατάσταση των σημερινών προσωρινών Μηχανισμών που θα παύσουν να ισχύουν από το Μάιο του 2013.

Ο εν λόγω μηχανισμός θα προβλέπει ρητά την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από τις αγορές. Η συμπερίληψη και των ιδιωτών, κυρίως τραπεζών και επενδυτικών ταμείων, στο κόστος μελλοντικής αναδιάρθρωσης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες περιορίσθηκαν μόνον όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι ο νέος μηχανισμός θα λειτουργήσει από το 2013 και συνεπώς δεν αφορά στους σημερινούς κατόχους ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.


ta nea