e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αντιδράσεις κινηματογραφιστών προκαλεί λίστα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο


Μετά τις καταγγελίες των Κώστα Γαβρά, Παντελή Βούλγαρη και Νίκου Παναγιωτόπουλου για υποκλοπή των υπογραφών τους σε λίστα κειμένου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (ΕΕΣ), με την οποία οι τρεις σκηνοθέτες φέρονται ως αντίθετοι στο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος δηλώνει επίσης έκπληκτη από τη στάση της ΕΕΣ.Σε ανακοίνωσή της, η Ταινιοθήκη αναφέρει τα εξής: «Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της ΕΕΣ, στην οποία η απόφαση της Γ.Σ. της Ταινιοθήκης -που κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση με το αίτημα να περιληφθεί μνεία του Ιδρύματος στον νόμο- ερμηνεύεται αυθαίρετα ως αντίθεση προς το κινηματογραφικό νομοσχέδιο.


» Όπως γίνεται απόλυτα σαφές, από την ανάγνωση της, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί - με κανένα τρόπο - συνολική τοποθέτηση κατά του νομοσχεδίου. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, σε ένδειξη σεβασμού προς την ιστορία των προσώπων που την υπογράφουν, να μην παραποιείται η άποψη τους από κανένα».

Αντιδράσεις για τις υπογραφές

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το γεγονός ότι από το κείμενο αυτό που αφορούσε συγκεκριμένα το ζήτημα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και το οποίο υπέγραψαν πολλοί κινηματογραφιστές, χρησιμοποιήθηκαν οι υπογραφές πολλών διάσημων σκηνοθετών -σε κείμενο «ενημερωτικό προς τους βουλευτές»- που τους εμφάνιζε πλήρως αντίθετους με το νέο νομοσχέδιο.

«Η υπογραφή μου υπεκλάπη από ένα κείμενο, που αφορούσε συγκεκριμένα το ζήτημα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της οποίας είμαι μέλος. Τι κατάντια!» αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης σε ανακοίνωσή του.

«Σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε την άποψή μου για το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο κρίνω θετικό» προσθέτει, ενώ παρόμοιες αντιδράσεις εξέφρασε και ο Κ.Γαβράς.


Το κείμενο της Ταινιοθήκης ανάφερε ανάμεσα στα άλλα ότι «τα μέλη της Συνέλευσης διαπίστωσαν με βαθιά θλίψη και ανησυχία την παντελή απουσία του Ιδρύματος από τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου περί Κινηματογράφου».

Ζητούσε, επίσης, ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε το Ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος να συνεχίσει να επιτελεί «το σημαντικό του έργο σε όφελος της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και παιδείας και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου για να συζητήσει τις μορφές της συνέχισης της συνεργασίας».


Ανακοίνωση πέντε «βετεράνων»


Αντιδράσεις, όμως, έρχονται και από την πλευρά πέντε «βετεράνων» του ελληνικού σινεμά, οι οποίοι παρατηρούν ότι το νόημα της παρέμβασής τους δεν έγινε επαρκώς κατανοητό.


Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή τους οι Μάνος Ζαχαρίας, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Κώστας Βρεττάκος, Μάνος Ευστρατιάδης και Διαγόρας Χρονόπουλος (πρώην Σύμβουλοι Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού και πρώην πρόεδροι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) αναφέρουν τα εξής:

«Το προοίμιο του κειμένου που συνυπογράψαμε, σηματοδοτούσε με καθαρότητα το νόημα της παρέμβασης μας: "Θεωρούμε υποχρέωση μας" - τόνιζε - "να καταθέσουμε χωρίς προκαταλήψεις και εξαρτήσεις από φορείς, κινήσεις ή πρόσωπα, την κριτική μας αποτίμηση. Ευχόμαστε οι προτάσεις μας να λειτουργήσουν ως κοινός τόπος σύγκλισης διιστάμενων απόψεων».

» Σήμερα με λύπη διαπιστώνουμε ότι, απ' όσους επικαλούνται την παρέμβασή μας, κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς το νόημά της. Το κείμενο μας συντάχθηκε για να βοηθήσει το δημιουργικό διάλογο όταν, σε μια εποχή οικονομικών και τεχνολογικών ανατροπών, η επιβίωση και η ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των ιδίων των ανθρώπων του να σκύψουν πάνω στα αληθινά του προβλήματα και να αναζητήσουν εφικτές και βιώσιμες λύσεις.


» Χρειάζονται προτάσεις δημιουργικές και ρεαλιστικές που θα εξασφαλίσουν μια αισιόδοξη προοπτική. Αυτή την ανάγκη προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε. Κάθε άλλη ανάγνωση ή χρήση της παρέμβασής μας μπορεί να αποδειχτεί αποπροσανατολιστική και καθόλου χρήσιμη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο κατατίθεται εντός της εβδομάδος στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.


ta nea