e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ερευνητές εντόπισαν γονίδια σε άγριες ποικιλίες σόγιας

Ερευνητές εντόπισαν γονίδια σε άγριες ποικιλίες σόγιας, που την κάνουν ανθεκτική σε συγκεκριμένες ασθένειες και με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να τα χρησιμοποιήσουν σε καλλιεργημένα είδη σόγιας για να καθίστανται πιο ανθεκτικά.




"(Αυτά τα γνωρίσματα) τους επιτρέπουν να επιβιώνουν σε σχεδόν ευνοϊκές συνθήκες και είναι σημαντικά για την χρησιμοποίηση της μη αξιοποιήσιμης γης", δήλωσε ο Λαμ Χον-μινγκ, υποδιευθυντής του Εργαστηρίου Αγροβιοτεχνολογίας State Key του Κινεζικού Πανεπιστημίου στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Λαμ και οι συνεργάτες του στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα τοποθέτησαν κατά σειρά τα γονιδιώματα 17 άγριων και 14 καλλιεργημένων ποικιλιών σόγιας και ανακάλυψαν πολλά γονίδια στις άγριες ποικιλίες που είτε απουσίαζαν, είτε διέφεραν από εκείνα των καλλιεργημένων ειδών.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Genetics.

Η σόγια καλλιεργείται στην Κίνα εδώ και σχεδόν 5.000 χρόνια και στις ΗΠΑ από το 1765.

"Οι άγριες ποικιλίες έχουν διατηρήσει αυτά τα τεχνητά χαρακτηριστικά κι έτσι επιβίωσαν σε αντίξοες συνθήκες και είναι σημαντικές τώρα που η καλλιεργήσιμη γη στην Κίνα και οι υδάτινοι πόροι μειώνονται", είπε ο Λαμ.

Με τον πληθυσμό να αναμένεται να φθάσει τα 1.44 δισεκατομμύρια μέχρι το 2030, από 1.33 δισεκατομμύρια το 2009, η Κίνα επιδιώκει να βρει τρόπους να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων.

Αυτό, ωστόσο, είναι δύσκολο εξαιτίας της ανεπάρκειας σε αποθέματα νερού και καλλιεργήσιμης γης.

Χρειάζεται να εξασφαλίσει τροφή για το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κατέχει μόνο το 7% της καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως.

Τα αποθέματα νερού είναι λιγοστά και το ένα τέταρτο του νερού της είναι τόσο μολυσμένο ώστε καθίσταται ακατάλληλο ακόμη και για βιομηχανική χρήση.

Η μελέτη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της διατήρησης του βιοτόπου της άγριας καλλιέργειας, είπε ο Λαμ.


"Ο βιότοπος της άγριας σόγιας συρρικνώνεται και αυτό είναι ανησυχητικό. Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύουν τον βιότοπο της άγριας σόγιας, αλλιώς η βιοποικιλότητα θα περιοριστεί", προσθέτει ο ίδιος.


nooz.gr


Ενδέχεται, μάλιστα, να έχουν εντοπίσει και γονίδια που καθιστούν τις άγριες ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρασία και στο αλμυρό έδαφος, χαρακτηριστικά γνωρίσματα που θα αποδειχτούν χρήσιμα στην καλλιέργεια σόγιας, καθώς οι εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης μειώνονται ανά τον κόσμο.