e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Στο Google τα "Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας"

ισραηλινή εφορία Αρχαιοτήτων και το Google ανακοίνωσαν πως δρομολογούν πρόγραμμα για την δημοσίευση στο διαδίκτυο των Χειρογράφων της Νεκρής Θάλασσας , τα οποία περιέχουν ορισμένα από τα παλαιότερα βιβλικά κείμενα.Το σχέδιο, συνολικού κόστους 3,5 εκατ,. δολαρίων (2,5 εκατ. ευρώ) έχει στόχο να φέρει δωρεάν εγγύτερα στο ευρύ κοινό τα κείμενα αυτά, που πρέπει να γράφτηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια. «Είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη του 20ου αιώνα και πρόκειται να τη μοιραστούμε όλοι μας χάρις στην πιο προηγμένη τεχνολογία του 21ου αιώνα», τόνισε έμπλεα χαράς η υπεύθυνη του προγράμματος της ισραηλινής εφορίας Αρχαιοτήτων Πνίνα Σορ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.



Εικόνες υψηλής ανάλυσης θα ληφθούν από την Εφορία Αρχαιοτήτων χάρις σε μία τεχνολογία πολυφασματικών εικόνων που έχει αναπτύξει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, η οποία ενδέχεται να αποκαλύψει και νέα γράμματα και φράσεις στους παπύρους των Χειρογράφων. Εν συνεχεία, οι εικόνες θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο από το Google σε μία βάση δεδομένων, πλαισιωμένες με μεταφράσεις.

«Όσοι θα διαθέτουν μία σύνδεση Ιντερνέτ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα από τα σημαντικότερα έργα της ανθρωπότητας», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης του Google στο Ισραήλ Γιόσι Ματίας. Η κα. Σορ πρόσθεσε πως οι πρώτες εικόνες θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο μέσα στους επόμενους μήνες και το όλο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε μία 5ετία.

«Από τη στιγμή που το σύνολο θα προσφέρεται στο Διαδίκτυο δεν θα υφίσταται λόγος να εκθέτουμε πλέον τους κυλίνδρους και όλοι θα μπορούν να τους χαίρονται από το γραφείο, ή τον καναπέ τους», πρόσθεσε η ίδια.

Τα 900 χειρόγραφα, που ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1947 και 1956 στα σπήλαια του Κουμράν, πάνω από τη Νεκρά Θάλασσα, θεωρούνται ως μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών. Το σώμα των παπύρων και περγαμηνών περιλαμβάνουν κείμενα στα αρχαία εβραϊκά, στα ελληνικά και στα αραμαϊκά, καθώς και την παλαιότερη γνωστή Παλαιά Διαθήκη.


ta nea