e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Καθαρή εισροή 1,1 δισ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις


Μετοχές του εξωτερικού αγοράζουν οι Έλληνες


Καθαρή εισροή 1,1 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010.Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε εκροή ύψους 0,7 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος.



Ενδεικτικά την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 οι άμεσες επενδύσεις είχαν ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ, στο ίδιο διάστημα του 2008 ήταν 1,16 δισ. ευρώ, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2007, οι άμεσες επενδύσεις είχαν καταγράψει καθαρή εισροή ύψους 806 εκατ. ευρώ.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 18,1 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 21,1 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009). Ειδικότερα, σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια (κατά 26,5 δισ. ευρώ), καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (κατά 1,2 δισ. ευρώ).


Εκροή ύψους 1,2 δισ. ευρώ σημειώθηκε επίσης λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού. Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή 10,4 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 33,9 δισ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 6,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009) οφείλεται κυρίως στον καθαρό δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης ύψους 18,5 δισ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 18,8 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 4,2 δισ. ευρώ).
 
ta nea