e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μειώθηκε 44,5% το έλλειμα του Ισοζύγιου Τρεχουσών Συναλλαγών

Σημαντική μείωση κατά 44,5% παρουσίασε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών τον Αύγουστο υποχωρώντας στα 250 εκατ. ευρώ. Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμα υποχώρησε κατά 2,5% και διαμορφώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας εξαιτίας της ύφεσης. Πιο αναλυτικά στο εμπορικό Ισοζύγιο καταγράφεται μείωση των πληρωμών για εισαγωγές κατά 9,7% (1,7 δισ. ευρώ) με ταυτόχρονη πολύ μικρότερη μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές κατά 3,6% (270 εκατ.ευρώ). Ωστόσο, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,.060 δισ.ευρώ ή 20,7%, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων αυξήθηκαν οριακά κατά 62 εκατ. ευρώ ή 2,5%.


Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 268 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν άνοδο κατά 15,2% Αντιθέτως, του τουριστικό συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα την παραπάνω περίοδο περιορίστηκε κατά 554 εκατ. ευρώ ή 7,3%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 144 εκατ. ευρώ ή 8,8%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε ελαφρά (κατά 52 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, αντανακλώντας τη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων μειώθηκε κατά 584 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Στο Ισοζύγιο Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων εμφάνισε μικρότερο πλεόνασμα φέτος ύψους 787 εκατ ευρώ, καθώς μειώθηκαν οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις της .Ευρωπαικής Ενωσης προς την Γενική Κυβέρνηση στα 885 εκατ. ευρώ, από 1,6 δισ.ευρώ πέρυσι. Ετσι, το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,039 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος από την επεξεργασία των στοιχείων του Εξωτερικού Ισοζυγίου της χώρας προκύπτει ότι στο οκτάμηνο φέτος οι ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό αυξήθηκαν στα 15 δισ.ευρώ από 14,6 δισ.ευρώ πέρυσι.

Τέλος στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου αποτυπώνονται οι μαζικές ρευστοποιήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων από τους ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η μείωση των τοποθετήσεων σε τίτλους του Δημοσίου άγγιξε τα 26,5 δισ. ευρώ. Ταυτοχρόνως, εκροή ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ σημειώθηκε λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές του εξωτερικού. Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή 10,4 δισεκ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 33,9 δισεκ. ευρώ (έναντι καθαρής εκροής 6,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009) οφείλεται κυρίως στον καθαρό δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης ύψους 18,5 δισεκ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 18,8 δισεκ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 4,2 δισεκ. ευρώ).


nooz.gr