Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010
Αντιδράσεις μετά τη ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό
Απέσυρε το ενδιαφέρον του το Κατάρ
Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Κατάρ για τη ματαίωση του έργου της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος.Το θέμα έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά ύστερα από επιστολή που εστάλη από την πλευρά του Κατάρ στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, με την οποία το Εμιράτο απέσυρε το ενδιαφέρον του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για την επένδυση στον Αστακό.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.
«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», είπε ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επένδυση ήταν μια ιδιωτική συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, η οποία θα ανερχόταν περίπου στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ.
Την Τετάρτη, ο Συνασπισμός ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το Μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και όποια άλλα σχετικά έγγραφα.
Ο Συναπισμός επισημαίνει ακόμα πως «αποδεικνύεται ότι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μόλις την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η επένδυση ήταν κρατική.»
Παράλληλα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κ.Χατζηδάκης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη και πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης που έκανε τον εαυτό της μέρος ενός ιδιωτικού deal. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτούργησε ως δισυπόστατη στην υπόθεση του Αστακού, καθώς υπήρχε άλλη γραμμή πλεύσης από τον Χ.Παμπούκη και άλλη από την Τ.Μπιρμπίλη.
ta nea