e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σε «κατάλληλο» επίπεδο βρίσκονται τα επιτόκια, λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Διχασμένη η ΕΚΤ γα τις αγορές κρατικών ομολόγων


Τα επιτόκια στην ευρωζώνη είναι σε «κατάλληλο» επίπεδο, αναφέρει η ΕΚΤ στο τελευταίο μηνιαίο της δελτίο, καταδεικνύνοντας ότι δεν πρόκεται να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.Το Εκτελεστικό Συμβούλιο συνεχίζει να έχει την άποψη ότι τα τρέχοντα επιτόκια της ΕΚΤ είναι κατάλληλα, αναφέρεται στο δελτίο, απόψεις που είχε εκφράσει και ίδιος ο κ. Τρισέ στις 7 Οκτωβρίου.


Αυτό που έχει διχάσει τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου είναι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Μάιο, όταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, με επίκεντρο την Ελλάδα, είχε φθάσει ατο απώγειο της.


Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Άξελ Βέμπερ, που είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ, δήλωσε πρόσφατα ότι η ευρωτράπεζα πρέπει να ξεκινήσει τη σταδιακή υποχώρηση από την πολιτική αγοράς ομολόγων και να αρχίσει να παρουσιάζει το σχέδιό της για απόσυρση και των άλλων έκτακτων μέτρων στήριξης.

Η ΕΚΤ έχει αποκτήσει ομόλογα 63,5 δισ. ευρώ από το, Μάιο, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του ισολογισμού της.

Ο Άξελ Βέμπερ στα σχόλιά του (τα μέχρι στιγμής εντονότερα από μέλος του ΔΣ της τράπεζας για απόσυρση των έκτακτων μέτρων) υποστήριξε πως δεν μπορεί να αποδειχθεί πως οι αγορές επέδρασαν σημαντικά στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης.

Από την άλληκ πλευρά, στελέχη, όπως ο Αυστριακός Έβαλντ Νοβότνι, είπε ότι δεν θα υποστήριζε την παύση του προγράμματος, καθώς είναι ένα «καμπανάκι ασφαλείας» για τυχόν νέα επιδείνωση της κρίσης χρέους.


ta nea