e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σύστημα αυτόματων κυρώσεων ζητούν οι Γερμανοί

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει "ένα σύστημα αυτόματων κυρώσεων" για να αποφύγει μια νέα εκτόξευση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη ζώνη του ευρώ.Περισσότερο από έναν πολιτικό μηχανισμό κυρώσεων, "θα ήταν προτιμότερο να έχουμε ένα σύστημα αυτόματων κυρώσεων" για τα κράτη που δεν σέβονται τα κριτήρια του ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε σε ομιλία του στο Βερολίνο.


Ο Βέμπερ, ο οποίος είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σημείωσε επίσης ότι "δεν αρκεί η επίβλεψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος του επιπέδου του δημόσιου χρέους".

"Είναι απαραίτητο να προσδιορίσουμε εκ νέου την αξιοπιστία της αρχής μη-διάσωσης" των κρατών και να "εγκαθιδρύσουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για μια προγραμματισμένη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους", επέμεινε ο Βέμπερ.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας ορίζει ότι τα κράτη θα πρέπει να περιορίζουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ. Ωστόσο με την κρίση τα όρια αυτά ξεπεράστηκαν κατά πολύ από τις περισσότερες χώρες.

Ο σκοπός δεν είναι να εγκαθιδρύσουμε "ένα σύστημα μακροοικονομικού προστίμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο", αλλά να επιβάλουμε κυρώσεις μόνον όταν οι ανισορροπίες που παρατηρούνται (σε ένα κράτος) έχουν προφανείς και σημαντικές αρνητικές συνέπειες στα άλλα κράτη μέλη", σημείωσε ο Βέμπερ.

Οι δηλώσεις του αυτές γίνονται την ώρα που οι κύριοι οικονομικοί θεσμοί της Γερμανίας προβλέπουν ότι η χώρα, ωθούμενη από μια ισχυρή ανάπτυξη, θα μειώσει το έλλειμμά της κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ ήδη από το 2011, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν από την κυβέρνηση.


ta nea