e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά το κρίσιμο στοίχημα μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ


Προκλήσεις για τις τράπεζες εν μέσω βαθιάς ύφεσης


Το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς, όπως αυτό φάνηκε στην επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι σταδιακά θα επιτρέψει τόσο στην ΕΤΕ όσο και γενικότερα στις ελληνικές τράπεζες να διοχετεύσουν την τόσο αναγκαία ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου από την ύφεση και της επιστροφής σε τροχιά ανάπτυξης.Η λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς τους τελευταίους μήνες, λόγω της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει κλείσει για τις τράπεζες και σε συνδυασμό με τις διαρροές καταθέσεων προς το εξωτερικό -οι οποίες σταμάτησαν για πρώτη φορά τον Αύγουστο- έχει δημιουργήσει σοβαρό θέμα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.


Όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Απόστολος Ταμβακάκης, το άνοιγμα της γραμμών χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών (διατραπεζική αγορά) θα επιτρέψει στην ΕΤΕ και γενικότερα στην εγχώριο τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει την ρευστότητα εκείνη που απαιτείται στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της ανάπτυξης που είναι και το τελικό ζητούμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιορισμένη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος σε συνδυασμό με την μεγάλη μείωση της ζήτησης από τον ιδιωτικό τομέα οδήγησε το ρυθμό της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) σε περαιτέρω επιβράδυνση στο 1,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,3% τον Ιούλιο, 2,4% τον Ιούνιο, 4,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και 6% τον Αύγουστο του 2009.

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 3,4% τον Ιούλιο, 3,1% τον Ιούνιο, 5% τον Δεκέμβριο του 2009 και 7,3% τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς τα νοικοκυριά επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο 0,6% σε ετήσια βάση, από 1% τον Ιούλιο, 1,6% τον Ιούνιο, 3,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και 4,7% τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι σταδιακά θα αλλάξει τόσο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής, που την κατατάσσει πρώτη τράπεζα στην Ευρώπη από πλευράς επάρκειας κεφαλαίων, όσο και από την πιστή εφαρμογή του προγράμματος τριετούς προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει την χώρα μας σταδιακά ξανά στις διεθνείς αγορές άντλησης κεφαλαίων.

Στόχος της Εθνικής Τράπεζας, που επίσης είναι πλέον πραγματοποιήσιμος, είναι η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών, που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση από το πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψει να προχωρήσει ξανά στη διανομή μερίσματος στους μετόχους της.

Επίσης, η Εθνική θα ξεκινήσει την σταδιακή της απεξάρτηση από την ΕΚΤ, καθώς έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ επί συνόλου 96 δισ. ευρώ του εγχώριου συστήματος.

Παράλληλα, η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου επιτρέπει στην ΕΤΕ να υλοποιήσει ένα ακόμη στόχο, ο οποίος είναι η ενίσχυση της φυσιογνωμίας του ομίλου ως ηγετικής περιφερειακής δύναμης με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας του στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη.

Για το ρόλο και τα σχέδια της Εθνικής, στον τομέα των επικείμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης ήταν κατηγορηματικός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Η Εθνική δεν προτίθεται σε καμιά περίπτωση να αξιοποιήσει την αύξηση για να προχωρήσει σε εξαγορά ή συγχώνευση με μετρητά», τόνισε.
 
ta nea