e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Βρετανία: Η BP «διαθέτει τα μέσα» για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας

Τη βεβαιότητά του ότι η BP «διαθέτει τα μέσα» να πληρώσει για τον καθαρισμό της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό» το ποσό των 20 δισ. δολαρίων που αποφάσισε να διαθέσει η εταιρεία για την αντιμετώπιση των ζημιών.


«Η ΒΡ είναι μια πολύ ισχυρή επιχείρηση που απασχολεί πολύ κόσμο όχι μόνο εδώ αλλά και στις ΗΠΑ. Αποδέσμευσε ένα πολύ σημαντικό ποσό και έχει τη δυνατότητα να το κάνει», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC4.

Ο κ. Όσμπορν υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η ΒΡ είναι «μια πολύ σημαντική επιχείρηση όχι μόνο για τη βρετανική οικονομία αλλά και για την αμερικανική και θέλουμε να έχει επιτυχίες και να συμπεριφέρεται σωστά για το καλό όλων».

Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι η BP συμφώνησε στη δημιουργία ενός ταμείου με κεφάλαιο 20 δισ. δολαρίων, μέσω του οποίου θα καλυφθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με στελέχη της πετρελαϊκής εταιρείας, ο κ. Ομπάμα τόνισε ότι το ποσό των 20 δισ. δολαρίων δεν θεωρείται πλαφόν ως προς τις υποχρεώσεις της εταιρείας. «Οι υποχρεώσεις της ΒΡ γι’ αυτή την κηλίδα είναι σημαντικές», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η εταιρεία είναι ισχυρή και βιώσιμη.

«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η ΒΡ θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στον Κόλπο του Μεξικού και στον αμερικανικό λαό», επεσήμανε ο κ. Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του βρετανικού κολοσσού, Καρλ-Χέντρικ Σβάνμπεργκ, ζήτησε συγγνώμη από τον αμερικανικό λαό και δεσμεύθηκε να φροντίσει τους πολίτες που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα και να αποκαταστήσει τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα διανείμει φέτος μερίσματα στους μετόχους της.






Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο