e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Είκοσι χρόνια πορείας στην παγκόσμια μουσική σκηνή, με πληθώρα καλλιτεχνικών γεγονότων από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού και των εικαστικών τεχνών συμπληρώνει τον Μάρτιο του 2011 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.






«Σε μια περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης ο Πολιτισμός είναι ένα ισχυρό αντίβαρο, ένα σημείο αναφοράς, προβληματισμού, υποκίνησης και κοινωνικής συσπείρωσης και το Μέγαρο θα ενισχύσει όπως μπορεί την πολιτιστική δυναμική» τόνισε ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννης Μάνος.






Άνοιγμα στην πόλη και στον κόσμο είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι του για το μέλλον και το Μέγαρο προσπαθεί να τους υλοποιήσει μέσα από διεθνείς συνεργασίες και με την περαιτέρω προσέλκυση νεανικού κοινού στα προγράμματά του.






Ξεκινώντας τη συνεργασία της με το Μέγαρο, η Σκάλα του Μιλάνου έχει αναλάβει την παραγωγή του αριστουργήματος του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Μαρία Στουάρντα» που παρουσιάζεται τον ερχόμενο Μάρτιο για τους φίλους της όπερας. Τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει ο μεγάλος Πιερ Λουίτζι Πίτσι και τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύουν δύο από τις διασημότερες σοπράνο της εποχής μας, η Μαριέλα Ντεβία και η Πατρίτσια Τσιόφι αλλά και η πιο νεαρή διεθνής σοπράνο, Ιρινα Λούνγκου.



Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας με τη Σκάλα του Μιλάνου προβλέπονται επίσης, μετακλήσεις πρόσφατων παραγωγών της Σκάλα στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, η συμμετοχή του Μεγάρου σε διεθνείς συμπαραγωγές αλλά και η υποστήριξη νέων ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών στη διεθνή σκηνή.






Η Συμφωνική Ορχήστρα Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης με τον μεγάλο αρχιμουσικό Βαλέρι Γκεργκίεφ και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υπό τον Ντάνιελ Χάρντιγκ, η περίφημη Ορχήστρα της Ακαντέμια Νατσιονάλε της Σάντα Τσετσίλια υπό τον Αντόνιο Παπάνο και σολίστ τον πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι, η σοπράνο-σούπερσταρ Ρενέ Φλέμινγκ, ο διάσημος αργεντινός τενόρος Μαρτσέλο Αλβάρες, η μοναδική Άννα Κατερίνα Αντονάτσι, η βιολονίστα Βικτώρια Μούλοβα, η περίφημη παιδική χορωδία της Βιέννης, οι αδελφές Λαμπέκ, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Ελέν Γκριμώ, η Ζανίν Γιάνσεν, ο διάσημος αμερικανός βαθύφωνος Τόμας Χάμπσον αλλά και η Ορχήστρα Νέων της Παλαιστίνης που αναμένεται με ενδιαφέρον, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που φιλοξενούνται την ερχόμενη χρονιά στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Στον τομέα του χορού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει τη συγκλονιστική χορογραφία του Μπόρις Άιφμαν «Άννα Καρένινα» από το Μπαλέτο Άιφμαν της Αγίας Πετρούπολης, τον Σαμπούρο Τεσιγκαβάρα αλλά και το μπαλέτο του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας με τα έργα «Καρυοθραύστης» και «Κακοφυλαγμένη κόρη».






Έντονη είναι και την επόμενη χρονιά η παρουσία της ελληνικής μουσικής δημιουργίας με τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου να ξεχωρίζει. Το αφιέρωμα στον μεγάλο έλληνα ποιητή Νίκο Γκάτσο με την καλλιτεχνική σφραγίδα της Μαρίας Φαραντούρη και η συναυλία-πρόσκληση της Νένας Βενετσάνου με τον τίτλο «1000 + 1 πόλεις» βρίσκονται ανάμεσα στις επερχόμενες εκδηλώσεις του Μεγάρου. Ο Γιώργος Νταλάρας παρουσιάζει τα μπλουζ της Μεσογείου με τραγουδιστές και μουσικούς από την Ιβηρική χερσόνησο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή ενώ δε λείπουν και τα αφιερώματα σε μεγάλους έλληνες μουσικούς όπως τον Γιάννη Μαρκόπουλο.






Όσο για την προσέγγιση των νέων, η σειρά Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος δίνει την απάντηση με εκδηλώσεις γνωριμίας με συγκροτήματα από το Schoolwave αλλά και με νέους δημιουργούς και τραγουδοποιούς όπως είναι η Μόνικα, ο Rous, ο Λόλεκ και ο Βασίλης Βασιλάτος.






Το πρόγραμμα του Megaron Plus και οι εικαστικές δραστηριότητες του Μεγάρου αναμένεται να παρουσιαστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Ήδη, με ανοιχτή ακόμη ημερομηνία αναμένονται ηχηρά ονόματα, όπως ο Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, ο Σάιμον Ράτλ, ο Κρίστιαν Τίλεμαν, ο Μαουρίτσιο Πολίνι, η Ανν Σοφί Μούτερ, ο Βάλτραουντ Μάγιερ, η Ναταλί Ντεσαί, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών και η Όπερα Δωματίου της Βιέννης με τη «Νυχτερίδα» του Στράους.