e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Έμφυτη η αίσθηση του προσανατολισμού

Στο συμπέρασμα ότι γεννιόμαστε με έμφυτη την αίσθηση της κατεύθυνσης και του προσανατολισμού συγκλίνουν δύο επιστημονικές έρευνές που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science».


Όπως προέκυψε από τις μελέτες, ο εγκέφαλος γεννιέται με την κατάλληλη νευρωνική «καλωδίωση», που του επιτρέπει εξ αρχής να προσανατολίζεται και να κατευθύνεται σωστά.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έρευνες σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ηλεκτρικά σήματα, που έδειχναν επικοινωνία μεταξύ των συγκεκριμένων νευρώνων προσανατολισμού, ήδη από την πρώτη στιγμή της γέννησης, πριν καν τα μωρά βγουν από τη φωλιά τους και περπατήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Η ομάδα των μελετητών μάλιστα μπόρεσε να ξεχωρίσει τρεις κύριες πλευρές του συστήματος «πλοήγησης» του εγκεφάλου: την αίσθηση εντοπισμού θέσης, την αίσθηση κατεύθυνσης και την αίσθηση απόστασης.

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι πρώτοι νευρώνες που ενεργοποιούνται μετά τη γέννηση του μωρού, είναι αυτοί της κατεύθυνσης. Αντίθετα, η αίσθηση εντοπισμού θέσης αργεί μερικές μέρες να ενεργοποιηθεί, ενώ μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, ενεργοποιούνται οι νευρώνες απόστασης, που δείχνουν στον οργανισμό πόσο μακριά είναι τα γύρω αντικείμενα.

Άγνωστο πάντως παραμένει γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού σε σχέση με άλλους.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ