e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Πολωνία: Ο αρχηγός της Αεροπορίας στο πιλοτήριο του μοιραίου αεροσκάφους

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τη συντριβή, στις 10 Απριλίου, του προεδρικού πολωνικού αεροσκάφους, που μετέφερε τον πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι στη Ρωσία. Σύμφωνα με την επιτροπή που ερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος, στο πιλοτήριο βρισκόταν ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Πολωνίας.


«Δεν διαψεύδω πως ένα πέμπτο πρόσωπο βρισκόταν στην καμπίνα των πιλότων ως την τελευταία στιγμή. Γνωρίζω πως βρισκόταν. Ναι, ήταν ο πτέραρχος Άντζεϊ Μπάσικ», τόνισε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN ο Πολωνός εκπρόσωπος Έντμουντ Κλις.

Το όνομα του Μπλάσικ σε σχέση με το δυστύχημα αναφέρθηκε στα μέσα Μαΐου από το πολωνικό πρακτορείο PAP, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές που εμπλέκονται στην έρευνα.

Το Τουπόλεφ 154 μετέφερε τον πρόεδρο Κατσίνσκι και τη σύζυγό του, καθώς και ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους, και συνετρίβη στο Σμόλενσκ της Ρωσίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 96 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Κλις, ο αρχηγός της Αεροπορίας μπήκε στο πιλοτήριο λίγα λεπτά πριν την καταστροφή, αλλά δεν άσκησε καμιά άμεση πίεση στους πιλότους.

«Δεν έχει καταγραφεί φράση που να δείχνει ότι άσκησε έμμεση πίεση, όπως για παράδειγμα: "πρέπει να προσγειωθούμε", δεν θυμάμαι κάποια τέτοια φράση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ένα άλλο πρόσωπο, που έχει γίνει γνωστό το όνομά του, μπήκε επίσης στο πιλοτήριο δέκα λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους για να ρωτήσει αν θα υπάρξει καθυστέρηση, αλλά επέστρεψε στη θέση του πριν την καταστροφή, κατέληξε ο Κλις.

Πηγή: zougla.gr