e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΕΣΕΕ: Ζητά αναστολή μέτρων, για αποφυγή νέων "λουκέτων"


Αμνηστία για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με αναστολή όλων των ποινικών ή αστικών μέτρων εναντίον τους ως το τέλος του χρόνου, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με επιστολή που έστειλε στους αρχηγούς των κομμάτων και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Προτείνει επίσης να οριστεί ως υπερχρεωμένη, η επιχείρηση της οποίας οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (δάνεια, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) υπερβαίνουν το ένα τρίτο του ετήσιου κύκλου εργασιών.

«Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει σθεναρά και υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη θέσπισης νόμου- ρύθμισης για την υπερχρεωμένη επιχείρηση, αντίστοιχου με εκείνου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, με πρωταρχικό στόχο την αποφυγή άλλων λουκέτων και τη διόγκωση της ανεργίας», αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή.

Η ΕΣΕΕ προτείνει, ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 να ανασταλούν όλα τα ποινικά ή αστικά μέτρα κατά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό να «απαγορεύεται η ποινική καταδίωξη, η καταγγελία δανειακών συμβάσεων, η έκδοση διαταγής πληρωμής και οποιαδήποτε άλλη πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των ένδικων απαιτήσεων του δημοσίου, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή των ασφαλιστικών οργανισμών».

Στην έννοια της υπερχρεωμένης επιχείρησης, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, θα πρέπει να υπαχθούν «οι ατομικές επιχειρήσεις ή οι εταιρείες οποιασδήποτε μορφής, που διενεργούν κατά σύνηθες επάγγελμα εμπορικές πράξεις και οι οποίες, χωρίς δόλο και ως αποτέλεσμα της κρίσης, έχουν περιέλθει σε μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία από 1ης Ιανουαρίου 2009 έως σήμερα, για να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από συναφθείσες με πιστωτικά ιδρύματα συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων για επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς σκοπούς». Η υπαγωγή στην έννοια της υπερχρεωμένης επιχείρησης θα γίνεται με απόφαση του ειρηνοδικείου.

Η επίδοση της απόφασης του ειρηνοδικείου στο δημόσιο, στον ασφαλιστικό οργανισμό ή στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, θα επιφέρει την άμεση αναστολή όλων των ποινικών ή αστικών μέτρων κατά της υπερχρεωμένης επιχείρησης.
nooz.gr