e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Το "νάνο" είναι ελληνικό, όχι όμως και η έρευνα

Αντίστροφα κινείται η χρηματοδότηση της έρευνας στην Ελλάδα, καθώς ενώ το 2003 είχε φτάσει στο 0,72% του ΑΕΠ, έπεσε στο 0,5% στα χρόνια που ακολούθησαν, όταν η Σουηδία ή η Ολλανδία διαθέτουν το 5% του ΑΕΠ τους για την οικονομική στήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας.

Αυτό κατήγγειλε στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «με αυτό το ποσό για τη χρηματοδότηση της έρευνας η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την κρίση και θα βλέπουμε μόνο μεμονωμένα φωτεινά παραδείγματα. Με τέτοια ποσά δεν μπορείς να δημιουργείς το αύριο. Απλά μπορείς να κάνεις ορισμένους πολίτες να γνωρίζουν ότι κάποιοι άλλοι σε αυτή τη χώρα δημιουργούν πράγματα, για τα οποία μπορούν να τους θαυμάζουν».

Με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο τού επιστημονικού πολυγεγονότος NANOTEΧNOLOGY 2012, o κ.Λογοθετίδης επισήμανε πάντως ότι, φέτος, με τη σταδιακή ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, ίσως δοθούν κάποια πρόσθετα ποσά για την έρευνα. Στο επίπεδο ειδικά της νανοτεχνολογίας, που μόλις εμφανίστηκε στο προσκήνιο, η χρηματοδότηση της έρευνας δεν ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

Κι όμως, το «νάνο» είναι ελληνικό, όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε ένας ερευνητής όχι Έλληνας, αλλά ξένος. «Όταν χθες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ακούγοντας κάποιες από τις παρουσιάσεις παρατήρησε ότι τα όσα λέγονται ακούγονται κινέζικα, ένας ερευνητής από το Τελ Αβίβ είπε: ''μα αυτά δεν είναι κινέζικα, είναι ελληνικά, το νάνο είναι ελληνικό''», σημείωσε ο κ.Λογοθετίδης, που αναφερόμενος στην αυξημένη συμμετοχή ερευνητών στο συνέδριο επισήμανε ότι δύσκολα βρίσκεις σε μια διεθνή διοργάνωση οποιουδήποτε κλάδου εκπροσώπους 53 χωρών, όπως στη Nanotenology.

Εξάλλου, παρατήρησε, στις εκδηλώσεις του πολυγεγονότος παρουσιάστηκαν στοιχεία από 35 κοινοτικά προγράμματα για τις νανοτεχνολογίες, συνολικού ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που εξετάζεται «πώς θα γίνουν πράξη στα επόμενα 3-5 χρόνια». Οπως είπε, ο τζίρος από τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων, αν πράγματι φτάσουν στην πράξη, εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλάσιος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Να σηκώσουμε τα μανίκια και να δείξουμε σε όλους ότι μπορούμε».

Το όφελος της πραγματοποίησης του πολυγεγονότος NANOTEΧNOLOGY 2012 για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομικό. Οπς επισήμανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο επιχειρηματίας Βασίλης Θωμαΐδης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος, σε μια εποχή που υπάρχει τεράστια απαξίωση της Ελλάδας στο εξωτερικό, «μέσα στις αίθουσες του συνεδρίου δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο, γιατί εδώ οι συμμετέχοντες βλέπουν μια αξία [την αξία των ελλήνων ερευνητών]». Τέτοιες εκδηλώσεις, πρόσθεσε, «ανεβάζουν το γόητρο της χώρας διεθνώς», άρα «πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δείξουμε σε όλους ότι μπορούμε».

Έλλειμμα κουλτούρας και μεταξύ των επιχειρηματιών

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες, η πολιτεία, οι τράπεζες και οι φορείς, δεν δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πλήρως την πρόκληση. «Στο εξωτερικό, οι spin-offs (σ.σ. επιχειρήσεις-τεχνοβλαστοί), που ξεκινούν από τα πανεπιστήμια, εξάγουν στην Κίνα. Αυτό που έχουν καταλάβει στο εξωτερικό, στην Ελλάδα είναι ακόμη άγνωστο. Κι όμως, η αξία προκύπτει όταν η γνώση φτάνει στην πραγματική οικονομία. Εδώ υπάρχει έλλειμμα κουλτούρας. Δεν είδαμε πολλές επιχειρήσεις να έχουν έρθει στη NANOTEΧNOLOGY για να ενημερωθούν, δεν είδαμε να στέλνουν εκπροσώπους τους. Καλή είναι η επιστήμη, αλλά το θέμα είναι κατά πόσο το αποτελέσματά της μετασχηματίζονται σε πράξη», παρατήρησε ο κ.Θωμαΐδης, σύμφωνα με τον οποίο κλάδοι όπως τα οργανικά ηλεκτρονικά, που είναι εντελώς νέο προϊόν διεθνώς, αποτελούν ένα πεδίο δραστηριοποίησης από το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσπάσει μεγάλα πλεονεκτήματα.

Ο κ.Λογοθετίδης από την πλευρά του, σημείωσε ότι στο πλαίσιο των διεπιχειρησιακών συναντήσεων (B2B), που πραγματοποιούνται σήμερα στο πλαίσιο της NANOTEΧNOLOGY, ενδιαφέρον συμμετοχής, για προσφορά προϊόντων και τεχνολογιών εκδήλωσαν 40 φορείς και εταιρείες, ελληνικές και ξένες, αλλά «δεν υπήρξαν τόσοι που να θέλουν ν΄αγοράσουν, κάτι που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις για παράδειγμα, δεν είναι πληροφορημένες».

Κονίαμα που δεν μουσκεύει, βαφή που δεν λερώνεται ποτέ

Ποιοι είναι οι κλάδοι της οικονομίας στους οποίους υπάρχει μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης των οργανικών ηλεκτρονικών και ευρύτερα της νανοτεχνολογίας; Σύμφωνα με τον κ.Θωμαΐδη, τα φωτοβολταϊκά, η βιοϊατρική, τα νέα ηλεκτρονικά και οι κατασκευές.

Ειδικά για τις τελευταίες ανέφερε ενδεικτικά τη δυνατότητα παρασκευής κονιάματος «που δεν μουσκεύει» και χρωμάτων βαφής «που δεν λερώνουν ποτέ». «Ολα αυτά χρειάζονται βέβαια χρόνο για να ωριμάσουν, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση γιατί κάποιος πρέπει να ξεκινήσει», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ