e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Fitch: Έξοδος της Ελλάδας θα επηρέαζε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη

Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ασκούσε πιέσεις σε όλες τις αξιολογήσεις των κρατών της περιοχής και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές ανάπτυξης και να απομακρυνθούν από την βαθιά λιτότητα, αναφέρει ο John Olert, γενικός διευθυντής και chief credit officer στην Fitch Ratings.

Όπως επισημαίνει, η βιασύνη των χρεωμένων κρατών μελών της Ευρώπης να μειώσουν τις δαπάνες τους, έχει επιδεινώσει τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

«Η λιτότητα σε πολλές περιπτώσεις έχει εντείνει τις πιέσεις στις αξιολογήσεις. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ότι από μόνη της η λιτότητα δεν αποτελεί λύση, χρειάζεται να υπάρχει και ένας αναπτυξιακός προσανατολισμός στους αριθμούς, καθώς ελλείψει ανάπτυξης είναι πραγματικά δύσκολο τα πράγματα να επανέλθουν σε σωστή τροχιά», δήλωσε ο Olert στο Dow Jones Newswires.

Οι επικεφαλής χάραξης στρατηγικής στην Ευρώπη έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη για το εάν πρέπει να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη ή να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη μείωση των δημόσιων δαπανών, μια προσέγγιση που προωθεί κυρίως η Γερμανία.

Το Μάρτιο η Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της Βρετανίας σε αρνητικές από σταθερές και ο οίκος διατηρεί επίσης αρνητικές προοπτικές και για τη Γαλλία. «Σίγουρα, δεν μπορεί να δηλώσει κανείς ότι υπάρχει σταθερότητα που έρχεται σύντομα στις αξιολογήσεις της Ευρώπης μέχρι να διευθετηθούν τα ζητήματα και να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια», τόνισε ο Olert.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τριών τελευταίων ετών το Μάιο, ενώ ακόμη και η ισχυρή Γερμανία αισθάνθηκε τις πιέσεις. Ο ΟΟΣΑ την προηγούμενη εβδομάδα περιέκοψε κατακόρυφα τις προοπτικές για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ζήτησε από τις αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης στην περιοχή.

Ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη παραμένει απίθανη, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, αλλά ο Olert πρόσθεσε πως ένα τέτοιο σενάριο θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις ήδη εύθραυστες αξιολογήσεις. «Εάν η Ελλάδα βρεθεί σε θέση που μπορεί να βγει από την ευρωζώνη, θα έχει κατά την άποψή μας, επιπτώσεις για αξιολογήσεις αρκετών κρατών, στο σημείο μάλιστα που θα τεθούν και υπό ratings watch», τόνισε ο ίδιος.
dealnews.gr