e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό» στην Άνδρο



Σε ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και ανατρεπτικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ου αιώνα, τον σουρεαλισμό, θα επικεντρώσει φέτος τις καλοκαιρινές του εκδηλώσεις το ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην Άνδρο.

Μέσα από 100 εκθέματα, έργα Ελλήνων και ξένων σουρεαλιστών, που περιλαμβάνουν κολάζ, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες καθώς και αρχεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία, από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου να γνωρίσουν το κίνημα διαμαρτυρίας και ανατροπής των μέχρι τότε καλώς κειμένων στον χώρο της τέχνης.

Ευνόητο είναι ότι ούτε το ιδεολογικό εύρος ούτε και η ανομοιογένεια του εικονογραφικού πλούτου αυτού του σημαντικού πρωτοποριακού κινήματος θα ήταν δυνατό να παρουσιασθούν στα όρια ενός περιορισμένων δυνατοτήτων αφιερώματος.



Όπως ο τίτλος του
«Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό» δηλώνει, ζητούμενο είναι να το προσεγγίσει και να περάσει στον αποδέκτη το μήνυμα μιας τέχνης, η οποία μέσα από απαξιωτικά σχόλια και χλευασμούς τόλμησε να αναζητήσει τις νύξεις δημιουργίας της στους αχαρτογράφητους δρόμους της ψυχής.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης θα αφιερώνεται στην ιστορική διάσταση του κινήματος που καθόρισε τον 20ο αιώνα με έργα είκοσι καλλιτεχνών, ενώ στο δεύτερο μέρος της έκθεσης θα γίνεται λογοτεχνική και εικαστική αναφορά στα ονόματα που συγκρότησαν τον ελληνικό υπερρεαλισμό.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εκδηλώσεις, όπως η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα το σουρεαλισμό και ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων.
nooz.gr