e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

BBC: H "σιωπηλή" ελληνική επανάσταση


Για μία "σιωπηλή επανάσταση" που διεξάγεται στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ του BBC που περιγράφει την πρωτοβουλία του δήμου και κατοίκων του Αμαρουσίου, να δημιουργήσουν έναν δημοτικό κήπο, ώστε να καλλιεργούν μόνοι τους τροφή.

Όπως λέει ο δημοσιογράφος οι Έλληνες έχουν διαδηλώσει για την κατάσταση της χώρας και για τη σκληρή λιτότητα, ωστόσο τα πράγματα χειροτέρεψαν, γεγονός που ανάγκασε αρκετούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μία τέτοια πρωτοβουλία βρίσκεται στο Μαρούσι. Πρόκειται για ένα έναν χώρο που παλιότερα ήταν σκουπιδότοπος αλλά σήμερα -με παρέμβαση του δήμου- είναι ένας κήπος όπου καλλιεργούνται φρούτα και λαχανικά.
Περίπου 40 οικογένειες καλλιεργούν τροφή στην έκταση αυτή.

Μία από αυτές είναι της κ. Αργυρώς, η οποία είναι συνταξιούχος με αρκετά "ψαλιδισμένο" εισόδημα.

Η κ. Αργυρώ αναφέρει ότι ή ίδια και ο σύζυγός της μέσω του μικρού αυτού κλήρου εξασφαλίζουν το 50% των αναγκών τους σε φαγητό, κάτι που τους επιτρέπει να εξοικονομούν χρήματα για άλλες αγορές.

Τα καλά του δημοτικού λαχανόκηπου δεν σταματούν εκεί, καθώς ένα μέρος της παραγωγής του καθενός πηγαίνει στο "κοινωνικό παντοπωλείο", ένα θεσμό της κρίσης που επίσης σημειώνει επιτυχία.

Το "κοινωνικό παντοπωλείο" δέχεται προσφορές και από εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν, από πολίτες, από το κράτος κ.ο.κ. και διαθέτει προϊόντα σε χαμηλές τιμές ή και δωρεάν σε όσους έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.

Ο δημοσιογράφος περιγράφει πως τα παιδιά της κ. Μαρίας, η οποία έχει μείνει άνεργη και δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες τους, ανοίγουν με ενθουσιασμό τα πακέτα που στέλνουν οι εθελοντές, καθώς ενίοτε περιέχουν υλικά για ζωγραφική μαζί με το φαγητό.

Κλαίγοντας η μητέρα αναφέρει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να τα προστατεύσει από τη δυστυχία, ωστόσο δεν μπορεί να τους παρέχει τα βασικά όσο είναι άνεργη "όπως τόσοι άλλοι Έλληνες που έχουν εγκαταλειφθεί από το λειψό κράτος και εξαρτώνται από τους γείτονές τους", λέει ο δημοσιογράφος.

Πηγή: BBC