e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ρομπάι: Σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας η Ευρώπη


Έτοιμη να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να βοηθήσει τα μέλη της είναι η Ευρώπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία.

Ο κ. Ρομπάι επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Αναμένουμε ότι μετά τις εκλογές, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτή την επιλογή».

Όπως δημοσιεύει η Wall Street Journal, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική» στέλνοντας ένα μήνυμα εμπιστοσύνης για το μέλλον του κοινού νομίσματος.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ρομπάϊ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναζωογόνησης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Εξέφρασε τη θέση ότι η μείωση του ελλείμματος και η ανάπτυξη είναι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Επεσήμανε ότι βραχυπρόθεσμα σε επίπεδο ΕΕ έχει συμφωνηθεί η δράση στη βάση τριών πυλώνων.

Ο πρώτος πυλώνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφορά στην κινητοποίηση όλων των πολιτικών της ΕΕ, που αφορούν στην ανάπτυξη, όπως η προώθηση με γοργούς ρυθμούς σημαντικών νομοθετικών προτάσεων, μεταξύ των οποίων η Ενιαία Αγορά ή η Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αύξηση των προσπαθειών χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω επενδύσεων και καλύτερης πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πίστωση.

«Έχουμε προσκαλέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να εξετάσει μια αύξηση κεφαλαίου ως τον Ιούνιο για να χρησιμοποιηθεί σε ενισχυτικά έργα στην ΕΕ», είπε.

Ο τρίτος πυλώνας σχετίζεται με την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε τη θέση ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις και μέτρα για να υποστηρίξουν τη ζήτηση εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Πρόσθεσε ότι τα Εθνικά Σχέδια Εργασίας θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και να χρησιμοποιηθούν πλήρως για να αξιοποιηθούν οι συνέργιες μεταξύ ΕΕ και των μέσων που υπάρχουν σε εθνικό επίπεδο, κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες τέλη Ιουνίου, όπου θα συζητηθεί για πρώτη φορά σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής το Μακροπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 - 2020. Η συζήτηση εκεί, είπε, «θα θέσει τις βάσεις για τις διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου που θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας».

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση ενώ ζήτησε να γίνουν νέες προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε τη Λευκωσία λίγες βδομάδες πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κύπρο την 1η Ιουλίου 2012.
dealnews.gr