e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ζώντας με τα άγρια ζώα στην... πόλη

Αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια, χελώνες, σκαντζόχοιροι, φίδια, άγρια πουλιά, ζουν στις πόλεις, κοντά στους ανθρώπους και όχι μόνο στα δάση και στα χωράφια, όπως πολλοί νομίζουν.

Η εμφάνισή τους προκαλεί την έκπληξη, όπως πριν λίγες ημέρες, όταν βρέθηκε νεκρή μία αλεπού στη λεωφόρο Μεσογείων. «Τι να γυρεύει η αλεπού στην πόλη; Κατέβηκε από το βουνό για τροφή;» αναρωτήθηκαν οι περισσότεροι.

Η Μαρία Γανωτή, μέλος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ», συναντά κάθε τόσο αλεπούδες, και άλλα άγρια ζώα, είτε στο δρόμο, είτε γιατί τα φέρνουν τραυματισμένα στο κέντρο περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ.

«Η έλλειψη πληροφόρησης και, εν τέλει, επαφής με τη φύση οδηγεί τους ανθρώπους να ξαφνιάζονται με την παρουσία άγριων ζώων στις πόλεις. Είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, που γινόταν από πάντα. Ούτε τροφή ψάχνουν τα ζώα, ούτε το δρόμο έχασαν, εδώ μένουν και αυτά», αναφέρει η κ. Γανωτή.

Τα πολλά αυτοκίνητα, οι μεγάλοι δρόμοι, αλλά και η άγνοια ή η ασυνειδησία των οδηγών είναι οι κύριοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα ζώα στις μεγάλες πόλεις. Τα ζώα τυφλώνονται από τα φώτα, ενώ δεν αντιλαμβάνονται την ταχύτητα που αναπτύσσουν τα οχήματα. Από την άλλη, οι περισσότεροι οδηγοί δεν ξέρουν ότι μπορεί να συναντήσουν ένα άγριο ζώο, ώστε να προσέχουν. Άλλοι, δεν τους νοιάζει αν πατήσουν κάποιο στο δρόμο και, συνήθως, το αφήνουν αβοήθητο στην άσφαλτο λέει η κ. Γανωτή.

«Υπάρχουν και περιπτώσεις εγκληματιών οδηγών που κυνηγούν λαγούς με τα φώτα του αυτοκινήτου τους», συμπληρώνει.

Όλο και περισσότεροι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας κατασκευάζονται, μάλιστα χωρίς προδιαγραφές, (όπως υπόγειες διαβάσεις, συρματόπλεγμα σε κάποια περάσματα), καθιστώντας τους παγίδα-θανάτου για τα ζώα. Αλλά και σε δρόμους που υποτίθεται ότι υπολόγισαν την προστασία των άγριων ζώων, όπως στην Εγνατία οδό, τα ατυχήματα με αρκούδες είναι συνεχή, επισημαίνει η κ. Γανωτή.

«Η άγρια φύση δεν είναι τόσο μακριά από την ήμερη, αυτά τα σχήματα είναι παραπλανητικά», τονίζει. Μάλιστα το πριν λίγο καιρό μία ελαφίνα βρέθηκε τραυματισμένη στη Βαρυμπόμπη και μετά από λίγες ημέρες ένα ελαφάκι στη Χασιά. Και τα δύο είχαν δεχθεί δαγκώματα από αγέλες σκύλων.

«Πολλοί άνθρωποι παρατούν τα σκυλιά τους, τα οποία με τη σειρά τους σχηματίζουν αγέλες και για να φάνε επιτίθενται, λειτουργώντας σαν λύκοι» πληροφορεί η κ. Γανωτή. Τα ελάφια συχνά κατεβαίνουν μέχρι τις παρυφές της πόλης, όμως οι αγέλες των σκύλων αποτελούν μεγάλη απειλή.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ