e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Το απόγευμα οι τελικές αποφάσεις

Στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει πλέον οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Οι διαπραγματεύσεις έχουν λάβει διαστάσεις δράματος, με τον Ευ. Βενιζέλο να τις χαρακτηρίζει "Λερναία Ύδρα".

Στις 12:00 θα βρίσκεται στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση το τελικό κείμενο για το μίνι Μνημόνιο, επί του οποίου καλούνται να δώσουν απάντηση έως τις 16:00, οπότε θα διεξαχθεί η νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.

Να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει ζητήσει να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να εκθέσει τις απαιτήσεις της.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται μέχρι την ύστατη ώρα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται νέα συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Στις 3 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα, παρουσία του Ευ. Βενιζέλου, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις από Βρυξέλλες και γαλλογερμανικό άξονα. Είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο Ευ. Βενιζέλος, σε δραματικούς τόνους, δήλωσε ότι "ασκείται πολύ μεγάλη πίεση απέναντι στη χώρα, στον ελληνικό λαό, στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δραματικό και οξύ δίλημμα".

Και πρόσθεσε: "Η σωτηρία της χώρας, η παραμονή της στο ευρώ, το PSI, η οριστικοποίηση της νέα δανειακής σύμβασης και η λήψη των χρημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωτηρία της Ελλάδας, συνεπάγεται ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό κόστος, συνεπάγεται θυσίες".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να συντάξουν σημείωμα των συνεπειών εάν οι ευρωπαίοι εταίροι ενεργοποιήσουν το "Plan B", δηλαδή την χρεοκοπία της Ελλάδας.

"Μαχαίρι" στις δαπάνες

Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, τη Δευτέρα, ήταν η οριστικοποίηση του πακέτου των πρόσθετων μέτρων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Έχει αποφασιστεί περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στην Υγεία, καθώς και 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της Άμυνας, ενώ θα περικοπούν οι επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ για να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Κύριο βάρος στο πακέτο θα "σηκώσουν" οι ριζικές ανατροπές στα εργασιακά, με την τρόικα να απαιτεί την περικοπή του κατώτατου μισθού, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή των εφάπαξ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα έθεσε και θέμα κύριων συντάξεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει μείωση κατά 20% στο ύψος των κατώτερων μισθών, καθώς και κατάργηση του δικαιώματος της μετενέργειας, δηλαδή της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει με απόφασή του την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων, για έξι μήνες μετά τη λήξη τους.

Στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, η τρόικα ζητά μείωση 25%, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει μείωση περίπου κατά 15%. Σχηματικά, σε μια διετία, κατά 8% τον πρώτο χρόνο και κατά 6% τον δεύτερο.

Η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει σαν υπερβολικά γενναιόδωρη την πρόταση της ΝΔ για επιβολή ανώτερου πλαφόν 300 ευρώ στις επικουρικές, ιδιαίτερα στην περίπτωση που θα προκαλούσε αναλογικά αυξήσεις στις επικουρικές που κινούνται γύρω στα 150 ευρώ.
nooz.gr