e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

WSJ: Το PSI κινδυνεύει

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη χώρα μας από τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομόλογων (PSI) αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χώρα μας στοχεύει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων εντός του Ιανουαρίου, ώστε να μειώσει σε πρώτη φάση κατά 100 δισ. ευρώ το χρέος της και με την πάροδο του χρόνου να το περιορίσει στο 120% του ΑΕΠ από περισσότερο από 160% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Παρ' όλα αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι σαφές ότι αρκετοί επενδυτές θα υπογράψουν τη συμφωνία κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει την ανταλλαγή ομολόγων και τη διάσωση της Ελλάδας σε «αταξία».

Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφέρει πως ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά ο φόβος παραμένει ότι η συμφωνία δεν επαρκεί, καθώς όπως σημειώνει «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί ανά πάσα στιγμή να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό».

Η Wall Street Journal αναφέρει πως μπορεί οι ηγέτες της Ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Όπως μάλιστα σημειώνει η εφημερίδα, υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να επιστρέψει 14,4 ευρώ ομολόγων που λήγουν.
dealnews.gr