e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Οι υπερχρεωμένοι ισχυροί της παγκόσμιας οικονομίας

Μπορεί το ελληνικό χρέος να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, από ότι φαίνεται όμως τα χρέη των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας είναι αυτά που κλέβουν την... παράσταση. Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και συγκεκριμένα, οι χώρες της Ομάδας των Επτά, καθώς και οι Ρωσία, Ινδία και Κίνα, θα πρέπει να αποπληρώσουν μέσα στο 2012 κρατικά ομόλογα ύψους 7,6 τρισ. δολαρίων (από 7,4% πέρυσι), την ώρα που οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω αύξηση του κόστους κρατικού δανεισμού


Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε το Bloomberg, Ιαπωνία και ΗΠΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν ομόλογα 3 τρισ. δολαρίων 2,8 τρισ. δολαρίων αντίστοιχα.

Η Ιταλία θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 428 δισ. δολαρίων και να δώσει άλλα 70 δισ. για τόκους, ενώ ακολουθούν η Γαλλία με 367 και η Γερμανία με 285 δισ. δολάρια. Στον Καναδά το αντίστοιχο ποσό είναι 221 δισ., στη Βραζιλία 169, στη Βρετανία 165, στην Κίνα 121, στην Ινδία 57 και στη Ρωσία 13.

Τόσο η Ιαπωνία ωστόσο, όσο και οι ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτεροι οφειλέτες του κόσμου, δεν έχουν προς το παρόν τουλάχιστον σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση και αναχρηματοδότηση του χρέους τους.

Η πρώτη ευνοείται από το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οπότε δεν εξαρτάται από τα ξένα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ η δεύτερη ευνοείται από τον ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα στο παγκόσμιο σύστημα.
dealnews.gr