e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

UBS:Τα λάθη της Ευρωζώνης και η πραγματικότητα μιας Ελλάδας εκτός ευρώ

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, στα λάθη που έχουν γίνει από την αρχή της δημιουργίας της αλλά και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην πραγματικότητα που θα αντιμετώπιζε η χώρα μας και όχι μόνο, σε περίπτωση εξόδου από τη ζώνη του ευρώ αναφέρεται ανάλυση της UBS.

Ο αναλυτής της UBS, Larry Hatheway, κάνει λόγο για τα λάθη που η ευρωζώνη είχε από την αρχή, υπογραμμίζοντας πως λάθος χώρες εντάχθηκαν σε αυτή, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση των ανισορροπιών, την απουσία ανάπτυξης.

Αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες μίας ενδεχόμενης διάσπασης της Ευρωζώνης, ενώ όσον αφορά στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ, παραθέτει τρία υποθετικά σενάρια που μόνο θετικά δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Κατ' αρχάς, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα αποκλείεται να είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης, καθώς θα χρειαστεί υποχρεωτική μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων και αυστηροί έλεγχοι των κεφαλαίων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων στην περίπτωση που επιβληθεί μια «νέα δραχμή».

Ακόμη, σε περίπτωση υποτίμησης της δραχμής στις αγορές συναλλάγματος ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας θα υποστεί μεγάλες και συνεχείς χρεοκοπίες. «Και αυτό διότι μετά από μια δεκαετία ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οι Έλληνες πολίτες χρωστούν πολλά στον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Υπογραμμίζει δε πως εκτός από τις ζημιές που θα προκαλέσει στην Ελλάδα μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει «με αφέλεια» ότι θα είναι «μόνο» η Ελλάδα.

Ο αναλυτής της UBS προειδοποιεί πως μόλις μια χώρα βγει από το ευρώ, οι κάτοικοι σε άλλες υποψήφιες χώρες με προβλήματα θα σκεφτούν λογικά πως ίσως έρθει και η σειρά τους.
dealnews.gr