e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

"Ανώμαλη προσγείωση" για Thomas Cook

Μια ανάσα πριν την κατάρρευση βρίσκεται ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο και ένας από τους βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού που διακινεί πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Η μετοχή της υποχώρησε απότομα, καθώς μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες για νέο δάνειο, ενδοσυνεδριακά έπεσε έως και 75%, καθώς η πολιτική αναταραχή στην Αίγυπτο και την Τυνησία και οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη έχουν πλήξει τις πωλήσεις και τη ρευστότητά της. Οι απώλειες από την αρχή της χρονιάς ανήλθαν στο 95%.


Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων που η Thomas Cook ζητά τη βοήθεια των πιστωτών. Πριν από ένα μήνα είχε καταλήξει σε συμφωνία για νέο δάνειο ύψους 100 εκατ. στερλινών και χαλάρωση των όρων σε υφιστάμενο δάνειο ύψους 150 εκατ. στερλινών.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η νέα αυτή κίνησή της εγείρει αμφιβολίες για το μέλλον της εταιρείας, η οποία εξυπηρετεί 19 εκατομμύρια πελάτες ετησίως και απασχολεί 30.000 άτομα.


Την Δευτέρα, το Sky News είχε μεταδώσει ότι η Thomas Cook εγκατέλειψε το σχέδιο αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 400 εκατ. στερλίνες, το οποίο θα ανακοινωνόταν μαζί με τα ετήσια αποτελέσματα της εταιρείας στις 24 Νοεμβρίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους πιστωτές.


dealnews.gr