e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μέρκελ: Χωρίς υπογραφές "δεν υπάρχει 6η δόση"

Η Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να δεσμευτεί στις μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, λέγοντας πως είναι "ακόμα πιο λυπηρό" το γεγονός ότι το κόμμα αυτό ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με το δικό της κόμμα, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU)."Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα οι όροι για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης", είπε η Μέρκελ στη διάρκεια ομιλίας της στην Μπούντεσταγκ, αναφερόμενη στα 8 δισ. ευρώ που αναμένει η Αθήνα.


Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η καγκελάριος είπε ότι η αποδέσμευση της δόσης εξαρτάται "όχι μόνο από μια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά επίσης και από εκείνη των ελληνικών κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει εκταμίευση της έκτης δόσης", τόνισε η Μέρκελ.

"Είναι ακόμα πιο λυπηρό για εμένα ότι εκείνος που αρνείται να υπογράψει" ανήκει στην πολιτική οικογένεια των συντηρητικών, πρόσθεσε.

Η καγκελάριος απέρριψε τις επικρίσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι δεν λαμβάνει τολμηρότερα βήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

"Το ευρωπαϊκό νόμισμα βασίζεται σε μια κεντρική τράπεζα που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη νομισματική πολιτική και αυτό υπήρξε προϋπόθεση για την δημιουργία της ένωσης. Αυτή είναι η εντολή. Την εφαρμόζει. Και χρειάζεται όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά το να επικρίνουμε την ΕΚΤ", είπε.

Τελεσίγραφο Γιούνκερ

Εντείνονται οι πιέσεις προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ειδικά προς τον πρόεδρο της ΝΔ να δεσμευθεί γραπτώς για τα συμφωνηθέντα, το αργότερο έως την Τρίτη, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου, κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Τι θα πράξει ο Σαμαράς

Φόρμουλα διεξόδου αναζητεί η Συγγρού, καθώς ο Α. Σαμαράς έχει διαμηνύσει σε κάθε τόνο ότι αρνείται να υπογράψει τις γραπτές εγγυήσεις και πως έχει δεσμευθεί με πέντε θεσμικούς τρόπους.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, επιμένουν στη σκληρή στάση της μη υπογραφής, κάνοντας λόγο για "εσφαλμένες προϋποθέσεις" από την πλευρά των ευρωπαίων και για μια ελληνικής προέλευσης κρίση, με σκοπό να ταπεινωθεί ο Α. Σαμαράς και να έχει απώλειες.

Την άποψη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα πρέπει να υπογράψει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα".
nooz.gr