e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ποντάρουν στα πλοία κοντέινερ οι Έλληνες

Στροφή προς τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων φαίνεται πως κάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές με τις παραγγελίες –όπως αναμένεται- να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2013.Η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων παρουσιάζει ανοδική πορεία. Από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι και φέτος την ίδια περίοδο να έχουν παραγγελθεί περισσότερα από 1,6 εκατ. TEU σε νέα χωρητικότητα, ενώ οι παραδόσεις το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 1,4 εκατ. TEU.


Αιτία είναι οι ελκυστικές τιμές ναυπήγησης, αλλά και η ανάκαμψη του θαλάσσιου εμπορίου. Το 2013 αναμένεται να παραδοθούν πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 1,59 εκατ. TEU, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένα ναυπηγεία που έχουν διαθέσιμες κλίνες για να δεχτούν νέες παραγγελίες κατασκευής πλοίων με ορίζοντα παράδοσης το 2013. Μόλις έναν χρόνο πριν υπολογιζόταν ότι το 2013 θα παραδίδονταν πλοία με μεταφορική ικανότητα μόλις 380.000 εμπορευματοκιβωτίων.

Το ποσοστό αύξησης του παγκόσμιου στόλου θα είναι 9,9% το 2012 και 11,3% το 2013 - αντί 8,8% και 8,9% αντιστοίχως.



Παραγγελίες 2 δισ. από τους Έλληνες

Ο ελληνικός εφοπλισμός ενίσχυσε την παρουσία τους στον τομέα των containerships. Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες εφοπλιστές από την αρχή του 2011 έχουν παραγγείλει 40 και πλέον πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, από τα 7 δισ. δολάρια που περίπου έχουν επενδυθεί παγκοσμίως σε containerships.

Oι Έλληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της Lloyd's List, δίνουν δυναμικό «παρών» στον συγκεκριμένο τομέα.
dealnews.gr