e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Το ντόμινο και η επόμενη μέρα της Ευρωζώνης


Ένα βήμα πιο κοντά στην προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης των οικονομιών βρίσκονται από σήμερα το πρωί η Ιταλία και η Ισπανία. 
Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στις αγορές από τα επίπεδα του 6,25% και του αντίστοιχου ισπανικού λίγο χαμηλότερα, αλλά πάντως πάνω από το 6,00%.

Το όριο για να προσφύγει μια οικονομία στο EFSF έχει ατύπως μπει στο 7.00%. Όταν το "έσπασαν" Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, αμέσως μετά μπήκαν υπό καθεστώς προστασίας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα κάνουν, αργά ή γρήγορα, Ιταλία και Ισπανία. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για οικονομίες που ανήκουν στις 8 και 25 ισχυρότερες, αντίστοιχα, παγκοσμίως.

Θα μπορέσει η Ευρωζώνη να τις διασώσει αν χρειασθεί; Υπό τις παρούσες συνθήκες, η απάντηση που δίνεται είναι αρνητική.

Το EFSF έχει ένα αποθεματικό που μετά βίας φτάνει στα 460 δισ. ευρώ. Κι απ αυτά θα πρέπει να διαθέσει το περίπου 1/4 για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Με τα υπόλοιπα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επ ουδενί στις ανάγκες που θα προκύψουν, καθώς η Ιταλία υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί μια συνολική βοήθεια που θα ξεπεράσει το 1,3 τρις ευρώ και η Ισπανία τα 760 δισ. ευρώ.

Εν προκειμένω, οι αριθμοί είναι περισσότερο αποκαλυπτικοί από τις λέξεις. Και βεβαίως κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τι θα γίνει αν στο πλάνο μπει και η Γαλλία, που λέγεται ότι είναι ο αμέσως επόμενος στόχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Tότε, πιθανότατα, θα τεθεί και επί του πρακτέου ζήτημα επόμενης μέρας της Ευρωζώνης.


dealnews.gr