e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το ισχυρό φράγκο απειλεί και την Ελβετία

Κινδύνους για την ανάπτυξη της ελβετικής οικονομίας από την ανατίμηση του φράγκου βλέπει το υπουργείο Οικονομικών της Eλβετίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.«Η οικονομική ανάπτυξη στην Ελβετία ήταν σταθερή έως τώρα. Ωστόσο, η ανατίμηση του νομίσματος, η οποία ήταν ήδη ένα βάρος για τις ελβετικές εξαγωγές τους τελευταίους μήνες, έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Με την πρόσθετη ισχυροποίηση του φράγκου, νέοι κίνδυνοι έχουν προκύψει», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωσή του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών.


Στην ίδια ανακοίνωση προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 2,1% και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2012 αντί το 1,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Μετά την ανακοίνωση, το φράγκο υποχώρησε έναντι του ευρώ στο 1,2083, αφού είχε φθάσει χθες στο επίπεδο - ρεκόρ των 1,2004 ευρώ. Το ελβετικό νόμισμα ανατιμήθηκε 15% έναντι του ευρώ το τελευταίο 12μηνο, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη. Η πορεία της ελβετικής οικονομίας επηρεάζεται σημαντικά από την ισοτιμία του φράγκου, καθώς οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ της χώρας.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο θα συνεχισθεί αυτή η φάση της ισχυρής ανατίμησης», αναφέρει η ανακοίνωση του ελβετικού Υπουργείου Οικονομικών και προσθέτει: «Όταν οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να περιορίσουν το περιθώριο κέρδους τους, μπορεί να εκτιμηθεί ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχισθεί επί μακρόν χωρίς επιπτώσεις μεσοπρόθεσμα στις επενδύσεις, τους μισθούς και την απασχόληση. Αν συνεχισθεί η ανοδική πίεση στο φράγκο, αναμένονται σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τον όγκο των εξαγωγών».
nooz.gr