e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ το σπρεντ των 10ετών ελληνικών ομολόγων

Σε νέο επίπεδο ρεκόρ εκτοξεύθηκε το επιτοκιακό περιθώριο (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά από την υποβάθμιση χθες βράδυ του αξιόχρεου της Ελλάδας.



Σε νέο επίπεδο ρεκόρ εκτοξεύθηκε το επιτοκιακό περιθώριο (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων μετά από την χθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors στην κατηγορία CCC, τη χαμηλότερη που έχει απονείμει ο συγκεκριμένος Οίκος, παγκοσμίως.


Το spread κινείται στις 1.430 μονάδες βάσης (14,3 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ νωρίτερα το πρωί είχε υπερβεί και τις 1.470 μονάδες βάσης.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οδήγησε χθες σε σημαντική υποχώρηση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος.

Το ευρώ έφθασε σε νέο χαμηλό επίπεδο σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, με την ισοτιμία του να κινείται προς το 1,20, ενώ υποχώρησε κάτω από τα 1,44 δολάρια.

Σήμερα το πρωί, όμως, το ευρώ ανέκαμψε πάνω από τα 1,44 δολάρια και στα 1,21 ελβετικά φράγκα.

Έντονη άνοδος σημειώνεται και στις αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας - έφθασαν το 10,66% και το 11,34%, αντίστοιχα - στο χθεσινό κλείσιμο.

Ο S&P ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα να επιβληθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Κατά την άποψη μας, οι όποιες συναλλαγές θα γίνουν πιθανότατα με όρους δυσμενέστερους σε σχέση με το χρέος που αναχρηματοδοτείται θα τις θεωρούσαμε ως ντε φάκτο χρεοκοπία, σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα κριτήρια του S&P», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε μία τέτοια περίπτωση, προσθέτει ο Οίκος, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μειωνόταν σε «επιλεκτική χρεοκοπία» (selective default), ενώ η αξιολόγηση για το χρέος της χώρας θα μειωνόταν στη βαθμίδα D.
ta nea