e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Δημοσιεύθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ


Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΔΕΗ, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο η διασύνδεση των Κυκλάδων δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2016.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα γίνει αποκλειστικά με υποβρύχια καλώδια, ενώ στα νησιά θα διατηρούνται τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης και σε κάθε νησί θα υπάρχει υποσταθμός μετατροπής.

Το έργο της διασύνδεσης, που έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, θα καλύψει συνολικά τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και μικρότερα νησιά που είναι συνδεμένα με τη Νάξο.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες έχουν ωστόσο κοινό παρονομαστή την πόντιση υποβρύχιων καλωδίων συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος.

Στην πρώτη περίπτωση, που προβλέπει τη χρήση καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος, εντάσσεται στο έργο και το νησί της Κύθνου, κάτι που δεν ισχύει στη λύση του καλωδίου συνεχούς ρεύματος.


Η πόντιση του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με «δακτυλίδι», ώστε να περιλάβουν και τα νησιά Τήνο και Άνδρο που είναι ήδη συνδεμένα μέσω της Καρύστου.
ta nea