e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Νέο ριζοσπαστικό θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, προαναγγέλλει ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Εθνικό σχέδιο για την επιχειρηματικότητα


Ένα θεσμικό πλαίσιο - επανάσταση, όπως το χαρακτήρισε, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, με την απομάκρυνση 70 γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μ.

Χρυσοχοΐδης, από το βήμα του πρώτου Ελληνοκινεζικού συνεδρίου επιχειρηματικότητας που διοργανώνουν το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι τα περίπου 25 δισ. ευρώ που χάθηκαν από την αγορά λόγω της κρίσης μπορούμε να τα ανακτήσουμε υλοποιώντας ένα εθνικό σχέδιο που θα κινητοποιήσει έξι συγκεκριμένες πηγές αναπτυξιακής δυναμικής και υγιούς επιχειρηματικότητας:

Τις εξαγωγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ξένες επενδύσεις, τη στοχευμένη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, την αύξηση της παραγωγής για εγχώρια κατανάλωση και τη μείωση της παραοικονομίας.

Ο υπουργός σημείωσε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη της οικονομίας μέσα στους επόμενους 30 μήνες με συντονισμένες πρακτικές και χωρίς εξωτερικό δανεισμό και γνωστοποίησε ότι, ετοιμάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο - επανάσταση, όπως το χαρακτήρισε, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στη χώρα, με την απομάκρυνση 70 γραφειοκρατικών εμποδίων. «Είναι ένα εθνικό σχέδιο δράσης, εφάμιλλο του σχεδίου για τη βιώσιμη οικονομία που υλοποίησε η ισπανική κυβέρνηση την τελευταία διετία», δήλωσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε την κινητοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς «μπορούν και πρέπει να αποδείξουν και αυτές ότι υπάρχουν τρόποι να αντέξουν στην κρίση» και προσέθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι η κυβέρνηση αρωγός, υπενθυμίζοντας τις δυνατότητες του νέου επενδυτικού νόμου, του ΕΤΕΑΝ, άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Jeremy, καθώς την έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη των εξαγωγών.

Σε λίγες θα ανακοινωθεί ο επαναπροσανατολισμός του ΕΣΠΑ, είπε.

«Είμαστε δίπλα στον επιχειρηματία και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά», συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η προκήρυξη για την επιλογή των τραπεζών του πρώτου Ταμείου του ΕΤΕΑΝ, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, λήγει σήμερα, Τρίτη.

Από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο θα είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόσο γι' αυτές που έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο όσο και για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στις εξαγωγές, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, τα τρόφιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι νέες συνθήκες απαιτούν αλλαγή μοντέλου και αλλαγή συμπεριφοράς και στον τραπεζικό τομέα. «Σε καιρούς ευημερίας, οι ελληνικές τράπεζες δεν τόλμησαν. Σήμερα η αλλαγή και η έξυπνη προσαρμογή είναι μονόδρομος και για την επιβίωσή τους και για την επιβίωση των χιλιάδων - υγιών επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη από στήριξη. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τις εξελίξεις να μας υπερβούν», υπογράμμισε.

Ο Κινέζος πρέσβης Λούο Λινχουάν είπε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών, αναφέροντας ως επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα την Cosco και την Folli-Follie και κατέληξε ότι είναι εφικτό οι συναλλαγές των δύο χωρών να φτάσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τα 8 δισ. δολάρια, όπως είναι ο στόχος που έχει τεθεί.
ta nea