e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Μισό αιώνα μετά τον Κένεντι, ένας Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο

Ταξίδι με σημασία


Επίσκεψη-αστραπή στο Πουέρτο Ρίκο πραγματοποιεί ο Μπαράκ Ομπάμα, 50 χρόνια μετά το ταξίδι του τότε Δημοκρατικού προέδρου Τζον Κένεντι.Η επίσκεψη κάθε άλλο παρά συμβολική χαρακτηρίζεται, αφού η ψήφος των ισπανόφωνων στις προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντική. Και η περίπτωση των προερχόμενων από το Πουέρτο Ρίκο, έχει ιδιαίτερο βάρος, εξαιτίας και του «ειδικού καθεστώτος» που συνδέει το Πουέρτο Ρίκο και τις ΗΠΑ.


Το Πουέρτο Ρίκο δεν ανήκει επίσημα στις ΗΠΑ, διατηρεί δικό του Σύνταγμα, αλλά πολιτικά εξαρτάται από την Ουάσινγκτον.


Οι δε πολίτες του, διατηρούν όλα τα δικαίωμα όσο ζουν στο νησί, αλλά παράλληλα είναι Αμερικανοί πολίτες (με όλα τα δικαιώματα) όταν αποφασίζουν να εγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και δεν είναι λίγοι αυτοί που διεμένουν στο αμερικανικό έδαφος, ενώ η επιρροή τους σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ, η Φλόριντα και το Ιλινόις αυξάνεται διαρκώς.

Σημειώνεται ότι στην προεδρική εκλογή-«θρίλερ» του 2000, το 60% των Πουερτορικάνων ψήφισε τον Αλ Γκορ. Εάν το ίδιο είχαν πράξει περίπου 600 ακόμα ψηφοφόροι, ο Αλ Γκορ θα είχε εκλεγεί πρόεδρος...

Παρά το γεγονός ότι η ισπανόφωνη κοινότητα των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σύνθετη, μια επίσκεψη στο Πουέρτο Ρίκο έχει πάντοτε σημασία.

Ο Ομπάμα -ο οποίος το 2008 είχε χάσει τους εκλέκτορες που έδινε το Πουέρτο Ρίκο από τη Χίλαρι Κλίντον- θα παραμείνει για λίγες μόνο ώρες στην πρωτεύουσα, περιορίζοντας σημαντικά τις επαφές του.

Ο βασικός λόγος ήταν ο φόβος των διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας. Το «ειδικό καθεστώς» που ισχύει και ο φόβος των διαδηλώσεων είχε γίνει η αιτία να μην πραγματοποιούνται προεδρικές επισκέψεις εκεί τα τελευταία 50 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει να σκέφτεται ήδη τις προεδρικές εκλογές του 2012 και την εξαιρετικά σημαντική ψήφο των Ισπανόφωνων.
ta nea