e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Αλτσχάιμερ: Νέο τεστ διάγνωσης

Μια νέα μέθοδος διάγνωσης της νόσου Αλτσχάϊμερ, που βασίζεται σε ανάλυση υγρού από το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακριβέστερο τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων εκείνων με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης, που πρόκειται τελικά να εξελιχτούν σε πλήρη νευροεκφυλιστική άνοια. Στο νέο τεστ έχουν συμβάλει και έλληνες επιστήμονες (Α.Τσολακίδου και Π.Αλεξόπουλος), που εργάζονται στη Γερμανία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Περνέτσκι του Τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν μια αξιόπιστη τεχνική πρόωρης διάγνωσης, πριν η νόσος Αλτσχάϊμερ έχει προκαλέσει προχωρημένη εγκεφαλική βλάβη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η όσο το δυνατό, πιο έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των συμπτωμάτων, όπως η απώλεια της μνήμης. Τα υπάρχοντα τεστ για το Αλτσχάϊμερ, που βασίζονται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αναζητούν αν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα σε δύο πρωτεΐνες, το βήτα αμυλοειδές (που δημιουργεί κολλώδεις πλάκες στον εγκέφαλο) και στην "Ταυ" (που αποτελεί βιοδείκτη για τη ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα). Οι ασθενείς με Αλτσχάϊμερ τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς και υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης «Ταυ».


Η νέα μέθοδος αναζητά στο υγρό της σπονδυλικής στήλης ίχνη ενός «θεμέλιου λίθου» του βήτα αμυλοειδούς, της λεγόμενης «προδρόμου αμυλοειδούς πρωτεϊνης» (AFP). Οι ερευνητές έκαναν αναλύσεις με βάση δείγματα από 58 ανθρώπους με ελαφρά προβλήματα μνήμης. Μετά από τρία χρόνια, οι 21 είχαν αναπτύξει κανονικό Αλτσχάϊμερ, οι 27 είχαν ακόμα ήπια συμπτώματα, οι οκτώ είχαν επανακάμψει στην προηγούμενη φυσιολογική κατάσταση και οι δύο είχαν εκδηλώσει μια άλλη μορφή άνοιας.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι τελικά εμφάνισαν πλήρες Αλτσχάϊμερ, είχαν στα προηγούμενα χρόνια υψηλότερα επίπεδα της προδρόμου πρωτεΐνης AFP σε σχέση με όσους η κατάσταση δεν είχε επιδεινωθεί. Σε συνδυασμό με δύο άλλους δείκτες, την ηλικία του ατόμου και το επίπεδο της πρωτεΐνης «Ταυ», το νέο τεστ υπήρξε ακριβές σε ποσοστό 80% στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Περίπου 26 εκατ. άνθρωποι διεθνώς πάσχουν από Αλτσχάϊμερ, που είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν θεραπεύουν, αλλά απλώς αμβλύνουν τα συμπτώματα. Σχεδόν το 15% όσων έχουν ήπια συμπτώματα «έκπτωσης» των νοητικών λειτουργιών, τελικά αναπτύσσουν τη νόσο.
nooz.gr