e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Το χρονικό της ανάσυρσης του Μιράζ από το βυθό της Σάμου

Επιτυχημένη αποστολή


Ικανό να πετάξει ξανά μπορεί να γίνει μετά από κατάλληλη συντήρηση και επισκευή το αεροσκάφος Mirage 2000, του οποίου η ανέλκυση ολοκληρώθηκε την Τετάρτη με απόλυτη επιτυχία.

Το αεροσκάφος είχε καταπέσει σε θαλάσσια περιοχή στο νοτιοδυτικό άκρο της Σάμου στις 9 Ιουνίου, λόγω μηχανικής βλάβης.

•Φωτογραφίες από το χρονικό της ανάσυρσης

Το αεροσκάφος ανελκύσθηκε με επιτυχία από βάθος εβδομήντα πέντε μέτρων από την Μοίρα Κινητών Ομάδων της 206ης Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών.

Ωστόσο, η αποστολή ανέλκυσης δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς υπήρχαν κρίσιμοι τεχνικοί περιορισμοί τόσο από τον κατασκευαστή του αεροσκάφους, όσο και από τους κανόνες της Φυσικής και της Μηχανικής, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Έτσι απαιτήθηκε ακριβής σχεδιασμός από την έμπειρη Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό.

Και όλα αυτά με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο που απειλούσε το Μιράζ με διαβρώσεις.

Βάση του σχεδιασμού ήταν ο προσδιορισµός της ακριβούς θέσης όπου «βούτηξε» το Μιράζ 2000. Ακολούθησε η αποτύπωση της κατάστασης του Μιράζ από το υποβρύχιο ρομπότ. Βρέθηκε σχεδόν άθικτο, προφανώς λόγω της σωστής γωνίας προσθαλάσσωσης που του έδωσαν οι πιλότοι.

Αφιλοκερδώς οι βαθυδύτες Σπυρίδων Κόλλας, Ανδρέας Ανδρικόπουλος και ο Απόστολος Κυπραίος, έδεσαν το Μιράζ με τρία κατάλληλα σημεία για να μη γίνουν ζημιές. Στη συνέχεια με τις οδηγίες των οκτώ δυτών της ΚΟΣΥΘΕ το Μιράζ ασφαλίστηκε και η μηχανότρατα του ψαρά κ.Κυπραίου το ανέσυρε στα 15 μ.

Για να ολοκληρωθεί η ανάσυρση με ασφάλεια η μηχανότρατα το έσυρε ένα μίλι σε απάνεμο λιμάνι.

Το Μιράζ αποτέθηκε κοντά στην ακτή σε βάθος 8 µέτρων και τα υπόλοιπα τα ανέλαβε πλωτός γερανός που µισθώθηκε. Ο κίνδυνος που παραµόνευε ήταν η οξείδωση, γι’ αυτό και ξεπλύθηκε αµέσως µε ειδικά υγρά. Ο πλωτός γερανός µετέφερε το Μιράζ πέντε µίλια, στον Μαραθόκαµπο, όπου και το µεταφόρτωσε στο αρµαταγωγό «Ρόδος».

Από εκείνη τη στιγµή ξεκίνησε το ταξίδι για τη βάση του και την Ελληνική Αεροπορική Βιοµηχανία.
ta nea