e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Την ανάγκη διακομματικής συναίνεσης για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα επαναλαμβάνει ο Όλι Ρεν

Αλλαγές μέχρι το τέλος Ιουνίου


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν στην Σύνοδο Κορυφής τη θέση του Eurogroup για την Ελλάδα, δήλωσε την Πέμπτη ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικές Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.«Kαι βέβαια θα συζητηθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και εκτιμώ ότι το Συμβούλιο θα επαναλάβει τα μηνύματα του Εurogroup και της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τη σημασία να υιοθετηθεί η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πριν το τέλος Ιουνίου, υλοποιώντας μία ευρύτερη, διακομματική συναίνεση στην Ελλάδα», είπε ο κ. Ρεν.


Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την περασμένη Δευτέρα ότι για να αποδεσμευθεί η 5η δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ, στα μέσα Ιουλίου, θα πρέπει να περάσει από την ελληνική βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015, ενώ δεσμεύθηκαν να επεξεργαστούν ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Η χορήγηση νέων πακέτα διάσωσης στην Eυρωζώνη θα ήταν ολέθρια, εάν δεν υπάρξουν προσαρμογές στην οικονομική πολιτική και το χρηματοοικονομικό σύστημα, είπε την Πέμπτη ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Μετά από τρία χρόνια δυσκολιών, είμαστε στο σημείο όπου νέα μέτρα διάσωσης θα ήταν ολέθρια χωρίς διαρθρωτικές προσαρμογές στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομική πολιτική», είπε ο κ. Σταρκ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Η ΕΚΤ αρχίζει συνεπώς να παίρνει πίσω τα μέτρα ρευστότητας και να προσαρμόζει τα επιτόκια», προσέθεσε.

Ο κ. Σταρκ είπε ακόμα πως καταλαβαίνει το αίτημα ορισμένων πολιτικών για συμμετοχή ιδιωτών στη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, αλλά επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι θα πρέπει αυτό να γίνει σε εθελοντική βάση και να αποφευχθεί μια τεχνική χρεοκοπία, σύμφωνα με τους κανόνες των οίκων αξιολόγησης.
ta nea