e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Εντατικές διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους

«Παρών» δηλώνει και η Dexia


Ο γαλλο-βελγικός τραπεζικός όμιλος Dexia φέρεται έτοιμος να συμμετάσχει εθελοντικά στο σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τραπεζική πηγή την Πέμπτη.

Το τραπεζικό στέλεχος είπε στο Reuters ότι η Dexia, η οποία έχει έκθεση 5,4 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, συμμετείχε σε συνομιλίες με τη βελγική κεντρική τράπεζα για τη συμμετοχή της σε ενδεχόμενη μετακύλιση χρέους.

Στις συζητήσεις με την κεντρική τράπεζα συμμετέχουν ακόμα η βελγική ασφαλιστική εταιρία Ageas και η τράπεζα KBC.

Η Ageas είχε στο τέλος του πρώτου τριμήνου έκθεση 1,83 δισ. ευρώ σε ελληνικό χρέος και η KBC 600 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις με την ΚΒC θα ξεκινήσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, είπε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Παρόμοιες συζητήσεις με τις κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν και σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία.

Κυβερνητικό στέλεχος της Ιταλίας δήλωσε ότι θετικά διάκεινται στη μετακύλιση και οι ιταλικές τράπεζες. Σχετικές διαβουλεύσεις γίνονται και με τις κυβερνήσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Η βελγική εφημερίδα De Tijd ανέφερε την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις με Dexia, KBC και Ageas αφορούν την μετακύλιση για πέντε χρόνια με κουπόνι (επιτόκιο) ανάλογο με αυτό που χρεώνει ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, ο EFSF.

Δηλαδή, όταν λήγουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, θα αγοράζουν νέα, πενταετούς διάρκειας.

Ο EFSF παρέχει προς το παρόν βοήθεια στις προβληματικές χώρες της ευρωπεριφέρειας με επιτόκιο 5,8% περίπου. Το επιτόκιο για την Ελλάδα μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 1%.

Οποιαδήποτε μετακύλιση πρέπει να κριθεί εθελοντική, γιατί διαφορετικά οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα την χαρακτηρίσουν ως «πιστωτικό επεισόδιο» ή ακόμα και ως χρεωκοπία, αποσταθεροποιώντας έτσι το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Ένωση Γερμανικών Τραπεζών BdB δήλωσε την Δευτέρα ότι θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για να πειστεί ο ιδιωτικός τομέας να συμμετάσχει στην νέα διάσωση της Ελλάδας.

Θετικότερα απέναντι στη μετακύλιση φαίνεται να διάκεινται οι κρατικές γερμανικές τράπεζες, των οποίων η Ένωση VOEB είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων είναι «η ορθή οδός».

Υπέρ της επέκτασης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων έχει ταχθεί και η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, μητρικής της ΕΜπορικής Τράπεζες, που έχει υψηλή έκθεση στους ελληνικούς τίτλους.

Η Ευρωζώνη ζητά από τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων να μετακυλίσουν έως 30 δισ. ευρώ χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας που θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Ιδιώτες επενδυτές εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου δύο τρίτα των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν, αξίας 270 δισ. ευρώ.

Περίπου 90 δισ. ευρώ απ' αυτά βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλιστικών ταμείων και hedge funds.
ta nea