e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Υπό καθεστώς άγριας πτώχευσης τα ελληνικά νοικοκυριά

Για τις θυσίες του ελληνικού λαού έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά αυτές οι θυσίες φαίνεται ότι ξεπερνούν κατά πολύ τα εσκαμμένα όταν οχτώ στους δέκα Έλληνες αυτή τη στιγμή αποφεύγουν να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα οκτώ στους δέκα Έλληνες έχουν μειώσει τις δαπάνες στο νοικοκυριό τους, περιορίζοντας την καταναλωτική τους συμπεριφορά, σύμφωνα με νέα πανελλαδική έρευνα της Focus Bari σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά.

Πανελλήνια και σε κατηγορίες



Η έρευνα αφορά άνδρες και γυναίκες 13 έως 70 ετών, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, και διενεργήθηκε στο διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Μάρτιο του 2011.

Τα αποτελέσματά της φανερώνουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων που κάνει περικοπές αυξάνεται αλματωδώς, με τα μεσαία στρώματα και την περιφέρεια να κάνουν τις μεγαλύτερες θυσίες.


Ποσοστά τρέλας


Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι έχουν περικόψει τις δαπάνες του νοικοκυριού τους ανέρχεται στο 83% τον Μάρτιο του 2011, έναντι του 52% τον Μάρτιο του 2010. Μάλιστα, ενώ τα υψηλού επιπέδου μόρφωσης στελέχη επιχειρήσεων κάνουν περικοπές σε ποσοστό 77%, το αντίστοιχο ποσοστό στα μεσαίας και χαμηλής μόρφωσης στρώματα αγγίζει το 85%.

Σε όλη την επικράτεια

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων, στην Αττική το 81% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν περικόψει τις δαπάνες τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια αγγίζει το 84%.


Οι αιτίες

Οι αιτίες των περικοπών στα ελληνικά νοικοκυριά έχουν μεταβληθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2010. Παρόλο που τον Μάρτιο του 2010 το 35% των ερωτηθέντων δήλωναν ότι κάνουν οικονομία λόγω απώλειας πραγματικού εισοδήματος και το 17% δήλωναν ότι κάνουν περικοπές «προληπτικά», τον ίδιο μήνα του 2011 το 64% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι το πραγματικό του εισόδημα μειώθηκε πραγματικά - ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Αντίστοιχα, το 19% δήλωσαν ότι κάνουν περικοπές για προληπτικούς λόγους.

Οι μισοί έχασαν την δουλειά τους

Το ποσοστό των ανθρώπων που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος είναι 50% στα στρώματα υψηλής μόρφωσης ενώ αγγίζει το 68% στα στρώματα χαμηλής μόρφωσης. Στην Αθήνα το 59% των ερωτηθέντων έχασε πραγματικά εισοδήματα, ενώ στην επαρχία το 68%.

Περικοπές σε διασκέδαση, ένδυση και διακοπές

Ο τομέας της διασκέδασης είναι ο πρώτος που υφίσταται περικοπές, όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός περιορίζεται. Ειδικότερα, το 75% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν μειώσει σημαντικά τα έξοδα για διασκέδαση, ενώ το 69% απάντησε ότι έχει περικόψει τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση. Ακολουθούν οι διακοπές και τα ταξίδια, τα οποία έχουν «κόψει» το 52% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ το 46% δήλωσαν ότι κόβουν τις δαπάνες και για ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Οικονομία σε ρεύμα και νερό

Τα είδη που έκοψαν λιγότεροι πολίτες είναι τα τσιγάρα, καθώς μόλις το 10% δήλωσαν ότι μειώνουν έξοδα για το εν λόγω προϊόν. Παράλληλα, το 19% δήλωσαν ότι κάνουν οικονομία από τα έξοδα για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ενώ το 20% περικόπτουν τα έξοδα για εφημερίδες και περιοδικά.
dealnews.gr




Αυτό τουλάχιστον, δείχνει η έρευνα της Focus Bari.