e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα, λέει η Fitch

Εξηγήσεις για την υποβάθμιση


Τους λόγους για τους οποίους προχώρησε στην πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας σε «B+» από «BB+» και στην προειδοποίηση για μία ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση, εξηγεί σε έκθεση που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.Η αξιολόγηση «B+» ενσωματώνει την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα λάβει νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ότι δεν θα υπάρξει «ήπια αναδιάρθρωση» ή «αναδιάταξη» του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να προκαλέσει «πιστωτικό επεισόδιο» και, κατά συνέπεια, υποβάθμιση της χώρας σε χαμηλότερη βαθμίδα.


Η Fitch εκτιμά ότι η προειδοποίηση για πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας θα λήξει μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Ο οίκος επισημαίνει ότι τότε θα αποσαφηνιστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, ο ρόλος των ιδιωτών πιστωτών και τυχόν άλλοι όροι.

Όπως σημειώνει, επεσήμανε για πρώτη φορά στις αρχές του 2011 τον κίνδυνο εμφάνισης νέας «τρύπας» στις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012.

Το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου αύξησε ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο αυτό, σύμφωνα με την Fitch, καθώς ενίσχυσε την άποψη στις αγορές ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχει έκτοτε επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η Fitch πιστεύει τώρα ότι είναι σχεδόν απίθανο η Ελλάδα να καταφέρει να ξαναβγεί στις αγορές όσο διαρκεί το Μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ (Μάιος 2013).

Η Fitch συνεχίζει να εκτιμά ότι μόνο ο συνδυασμός μίας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης, δημοσιονομικής προσαρμογής και ριζικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να προσφέρει ένα αξιόπιστο «δρόμο» για την ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Ωστόσο, αμφιβάλλει για την ικανότητα των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τις σημαντικές προκλήσεις, όπως τη δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015, τονίζοντας τους πολιτικούς κινδύνους, καθώς και τον κίνδυνο που προκύπτει από ενδεχόμενη αποτυχία στην εφαρμογή των μέτρων.

Οι εν λόγω ανησυχίες, σε συνδυασμό με την παραδοχή ότι χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2012 και την αποτροπή χρεοκοπίας, αποτέλεσαν τους βασικούς παράγοντες για την υποβάθμιση της χώρας, σημειώνει η Fitch.

Παράλληλα, ο οίκος εκτιμά ότι η πρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα θα οδηγήσει μακριά από τη χρεοκοπία, μόνο αν χρηματοδοτηθεί πλήρως μετά τη λήξη του πακέτου των 110 δισ. ευρώ το 2013.


ta nea