e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Οι τιμές των τροφίμων θα υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με την Oxfam

Σε ακραία φτώχεια εκατομμύρια άνθρωποι


Με μελανά χρώματα περιγράφει η μη κυβερνητική ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς προειδοποιεί ότι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής θα υπερδιπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, εκτός και αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να αναλάβουν δράση με σκοπό τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος.Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι μέχρι το 2030 το μέσο κόστος των σιτηρών θα αυξηθεί κατά 120% έως 180%.


Αυτή η αύξηση θα προκληθεί κατά 50% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προβλέπει η Oxfam στη σχετική έκθεση που δημοσιοποίησε, καλώντας τους ηγέτες των κρατών να βελτιώσουν τις ρυθμίσεις της αγοράς τροφίμων και να επενδύσουν σε ένα παγκόσμιο ταμείο για το κλίμα.



«Το σύστημα των τροφίμων πρέπει να αναθεωρηθεί, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε τις ολοένα πιο πιεστικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, της απότομης αύξησης των τιμών των τροφίμων και της σπανιότητας της γης, του νερού και της ενέργειας», δήλωσε η διευθύνων σύμβουλος της Oxfam, Μπάρμπαρα Στόκινγκ.

Στην έκθεσή της η οργάνωση παρέθεσε τέσσερις περιοχές την Γουεταμάλα, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν και την ανατολική Αφρική, που ήδη βρίσκονται στη «ζώνη κινδύνου» και αγωνίζονται για να θρέψουν τους κατοίκους τους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί επίσης ότι οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια. Τον Απρίλιο οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 36% σε σχέση με τις περυσινές, κυρίως λόγω των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.



«Υπνοβατούμε προς μία αποφεύξιμη εποχή κρίσης» επισήμανε η Μπ.Στόκινγκ και συμπλήρωσε: «Ένας στους επτά ανθρώπους στον κόσμο πεινάει καθημερινά παρότι ο πλανήτης έχει την ικανότητα να τους ταΐσει όλους».

Η Oxfam τόνισε ότι ορισμένα από τα μέτρα που οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν άμεσα είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της διαφάνειας στις αγορές πρώτων υλών, η ρύθμιση των αγορών, η αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων και οι επενδύσεις σε μικροκαλλιεργητές και κυρίως γυναίκες.
ta nea