e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ανοδικές πιέσεις σε CDS και ομόλογα εν μέσω ανησυχίας για την ΕΚΤ

Σήμα κινδύνου από Φρανκφούρτη


Το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ενισχυόταν την Πέμπτη, όπως και τα επιτόκια των τίτλων, καθώς στην αγορά επικρατεί ανησυχία για τη σκληρή στάση που τηρεί η ΕΚΤ και ειδικότερα για την προειδοποίηση που απευθύνει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έκανε αδύνατη την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για διάθεση ρευστότητας.Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρυνόταν κατά 28 μονάδες βάσης στις 1.330, σύμφωνα με το Markit.


Το spread του 10ετούς ομολόγου με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρυνόταν στις 1.282 μονάδες αγοράς, από 1.268 στο άνοιγμα της αγοράς. Το επιτόκιο αυξανόταν στο 15,94% από 15,78%.

Στο 2ετές ομόλογο, το επιτόκιο αυξήθηκε μέχρι το 25,03% για να υποχωρήσει αργότερα στο 24,88% έναντι 24,86% στο άνοιγμα της αγοράς.

Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την αποδεκτικότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων», είπε ο κ. Σταρκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η συνέχιση της παροχής ρευστότητας θα ήταν αδύνατη», φέρεται να προσέθεσε.

Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, ο κ. Τρισέ είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πως η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας, αν η Ελλάδα ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε εθελούσια επιμήκυνση του κρατικού χρέους.

Η ΕΚΤ αποδέχεται ελληνικά (και ιρλανδικά) ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, ανεξαρτήτως πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, τα στελέχη της ευρωτράπεζας φοβούνται ότι η ενδεχόμενη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους θα είναι στην καλύτερη περίπτωση «διακοσμητική», ενώ μία «ήπια» αναδιάρθρωση θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε πλήρη αναδιάρθρωση.

Ακόμη και η πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης, φέρονται να δήλωσαν στελέχη της ΕΚΤ στην εφημεριδα, μπορεί να οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

Όπως λένε, αν η ΕΚΤ συνέχιζε να αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα μετά από μία ήπια αναδιάρθρωση, θα το έκανε αυτό στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς και συνεπώς θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφύγει την πλήρη αναδιάρθρωση.
ta nea