e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Δίμηνη διορία από την Κομισιόν για την εφαρμογή των κανόνων κεφαλαϊακής επάρκειας των τραπεζών

Προειδοποίηση στην Αθήνα


H Κομισιόν είπε την Πέμπτη ότι έχει ζητήσει από την Ελλάδα και πέντε ακόμα κράτη μέλη της ΕΕ να εκπληρώσουν τους όρους της αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι έχει θέσει διορία δύο μηνών στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Σλοβενία και την Ισπανία ώστε να την ενημερώσουν για το πως θα υιοθετήσουν τους σχετικούς κανόνες, κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τον Ιανουάριο.

Η Κομισιόν είπε ότι έχει ζητήσει επίσης από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Σλοβακία και την Σουηδία να εφαρμόσουν κάποιους από τους κανόνες που δεν έχουν υιοθετήσει ακόμη.

Οι κανόνες περί κεφαλαιακών απαιτήσεων στοχεύουν στην διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών και των επενδυτικών εταιριών, καθώς και στην αποτροπή ανάληψης υπερβολικού ρίσκου από συναλλαγές που, όπως ανέφερε η Κομισιόν, «οδήγησαν σε χρεωκοπία μεμονωμένους ομίλους και σε προβλήματα στο σύνολο της κοινωνίας».


Η Κομισιόν είπε ότι εάν οι χώρες δεν αποστείλουν τα σχέδιά τους για την εφαρμογή της νομοθεσίας εντός διμήνου, ίσως τις παραπέμψει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
ta nea