e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ο διάδοχος του Στρος-Καν πρέπει να είναι Ευρωπαίος, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ

Πυρετός διαβουλεύσεων στην ΕΕ


Την εκτίμηση πως ο επόμενος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να είναι Ευρωπαίος εξέφρασε την Πέμπτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η υποψηφιότητα της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως είναι η επικρατέστερη, παρά τις αντιδράσεις άλλων αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ινδία, Κίνα), αλλά και των ΗΠΑ.Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν διακαώς ο διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν να προέρχεται από τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς το ΔΝΤ εμπλέκεται ενεργά στη διαχείριση προβλημάτων της Ευρωζώνης.


Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως η έξοδος του Στρος-Καν από το ΔΝΤ πριν από τη λήξη της θητείας του συνηγορεί υπέρ του επιχειρήματος ότι ο διάδοχός του πρέπει να είναι Ευρωπαίος.

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να προταθεί ένας Ευρωπαίος υποψήφιος. Φυσικά, υπάρχουν συνομιλίες, δεν θα αναφέρω ονόματα, αλλά θα συζητήσουμε το θέμα εντός της ΕΕ. Είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας και πρέπει να αποφασίσουμε σύντομα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά της η επικρατέστερη υποψήφια, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει μια κοινή πρόταση για τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Οποιαδήποτε υποψηφιότητα, όποια κι αν είναι, πρέπει να έλθει ενιαία από την Ευρώπη. Η υποψηφιότητα πρέπει να έχει την υποστήριξη της Ευρώπης» κατέληξε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε την Πέμπτη πως τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Στρος-Καν.

«Μολονότι η εθνικότητα δεν αποτελεί κριτήριο για τη διαδοχή, είναι λογικό τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου, να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή, ικανή υποψηφιότητα, που θα ηγηθεί αυτού του σημαντικού θεσμού» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Είμαι σίγουρος ότι οι συζητήσεις θα ενταθούν για την παρουσίαση μιας ισχυρής υποψηφιότητας από την πλευρά της ΕΕ» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Άλλα ονόματα που ξεχωρίζουν στην κούρσα για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι ο Βρετανός Γκόρντον Μπράουν, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Άλιστερ Ντάρλινγκ, ο διοικητής της Τράπεζας του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίς.
ta nea