Πάνω από τα 116 δολάρια το Μπρεντ
Η νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με την πετρελαϊκή παραγωγή της Λιβύης να τείνει προς το μηδέν και οι αυξημένες ανάγκες για εισαγωγή ενέργειας στην Ιαπωνία έπειτα από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών της χώρας, επανέφεραν τις τιμές του πετρελαίου στα επίπεδα που βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα, προτού δηλαδή συμβεί ο καταστροφικός σεισμός και τα επακόλουθά του στην Ιαπωνία. Η δαιμονοποίηση των πυρηνικών ενισχύει τη ζήτηση για υδρογονάνθρακες, ενώ δημιουργεί κίνητρο για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού άγγιξε την Παρασκευή τα 103,66 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στα 102,96 δολάρια το βαρέλι, 1,54 δολάρια υψηλότερα από την τιμή στην οποία έκλεισε την Πέμπτη η αγορά.
Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ εκτινάχθηκε προσωρινά στα 116,50 δολάρια το βαρέλι, για να σταθεροποιηθεί στη συνέχεια στα 116,10 δολάρια, 1,20 δολάρια υψηλότερα από το επίπεδο του χθεσινού κλεισίματος της αγοράς.
Οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των πετρελαϊκών τιμών είναι ισχυρές έπειτα από το πράσινο φως που άναψαν τα Ηνωμένα Εθνη στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Λιβύης και τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στο Μπαχρέιν που όμως επιμένουν στον αγώνα τους, δημιουργώντας έτσι πρόσθετους φόβους για μεταλαμπάδευση της εξέγερσης στη γειτονική Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου.
Από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις στην Ιαπωνία έχουν δαιμονοποιήσει την πυρηνική ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι συνομιλίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ευρύτερο κλάδο έχουν ανασταλεί επ' αόριστον, έπειτα από την κατάρρευση των τιμών των μετοχών των εταιρειών εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά και των εταιρειών εξόρυξης ουρανίου.
Η μετοχή της βρετανικής Kalahari Minerals Plc έχασε την Παρασκευή το 28% της αξίας της συγκριτικά με την τιμή που είχε την περασμένη εβδομάδα, ενώ η κινεζική China Guangdong Nuclear Power Group, που είναι η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων, υποχώρησε κατά 39%.
Στις αρχές της εβδομάδας η Γερμανία έσπευσε να κλείσει τα επτά παλαιότερα πυρηνικά εργοστάσιά της (κατασκευής προ του 1980) και η φημολογία ότι οι κυβερνήσεις υπό την πίεση της κοινής γνώμης θα περιορίσουν την ανάπτυξη του κλάδου πυρηνικής ενέργειας οργιάζει.
Είναι σαφές ότι οι ανάγκες για πετρέλαιο -θεωρητικά τουλάχιστον- θα αυξηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.
Βεβαίως, η δαιμονοποίηση της πυρηνικής ενέργειας έχει στείλει στα ύψη και άλλους εναλλακτικούς κλάδους ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική. «Η πυρηνική υστερία βοήθησε τις μετοχές του κλάδου των φωτοβολταϊκών να εκτιναχθούν στα ύψη», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάικλ Ομπουτσόφσκι της First Empire Asset Management.
Ο δείκτης Global Leaders Solar Index του Bloomberg ενισχύηκε κατά 9,1% από τις 11 Μαρτίου, από την ημέρα δηλαδή που ο σεισμός και το τσουνάμι έπληξαν το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα της Tokyo Electric Power.
Ο Ομπουτσόφσκι δεν πιστεύει, πάντως, ότι το μέλλον βρίσκεται στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
«Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι ακόμη απολύτως εξαρτημένες από τα κίνητρα των κυβερνήσεων. Δεν πιστεύω πως βραχυπρόθεσμα οι συγκυρίες θα δώσουν ώθηση στους κλάδους αυτούς. Μακροπρόθεσμα ίσως επωφεληθούν. Βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων και των επενδυτών θα στραφεί στον κλάδο του φυσικού αερίου, που είναι πολύ φθηνότερο από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια», εξήγησε ο Αμερικανός αναλυτής.
ta nea