e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Φεύγει από τα ομόλογα των ΗΠΑ ο Gross

Η πολιτική της FED εξώθησε τον απόλυτο «γκουρού» των αμερικανικών κρατικών τίτλων να ξεπουλήσει.

«Οι τοποθετήσεις του σε fund και σε τίτλους του Δημοσίου μειώθηκαν από 22% του συνόλου, που ήταν το Δεκέμβριο στο 12% τον Ιανουάριο».Ξεπουλά τις θέσεις του σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο. Το Total Return Fund της PIMCO, διαχειριστής του οποίου είναι ο ιδρυτής της εταιρείας, Bill Gross, ανακοίνωσε ότι οι τοποθετήσεις του σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκαν από 22% του συνόλου που ήταν το Δεκέμβριο, στο 12% τον Ιανουάριο.



Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν σχεδόν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους το Φεβρουάριο, καθώς οι τιμές τους μειώθηκαν.


Σημειώνεται ότι, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, το fund είχε τοποθετήσει το ένα τρίτο των συνολικών κεφαλαίων του σε τίτλους που σχετίζονται με το αμερικανικό κράτος. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται, εκτός από τα κλασικά κρατικά ομόλογα, οι τίτλοι που συνδέονται με τον πληθωρισμό, τα ομόλογα των διάφορων ομοσπονδιακών οργανισμών, τα παράγωγα και τα ομόλογα των τραπεζών, που έχουν την εγγύηση της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλειας Καταθέσεων (FDIC).

Η απότομη μείωση των επενδύσεων της PIMCO στα αμερικανικά ομόλογα έρχεται έπειτα από την ηχηρή κριτική, που έχει ασκήσει ο Gross στην Ουάσιγκτον, για τις κρατικές δαπάνες και την απόφαση της Federal Reserve να τυπώσει ξανά χρήμα.

«Κάτι πρέπει να αλλάξει, αλλιώς η αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η αύξηση του πληθωρισμού και η πτώση των τιμών των ομολόγων», είπε ο Gross στους Financial Times τον περασμένο μήνα. Έχει προειδοποιήσει ότι το 30ετές ράλι των τιμών των ομολόγων έχει λάβει τέλος. Σύμφωνα με την άποψή του, τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών δεν είναι πια μια ελκυστική επενδυτική επιλογή, αφού τα επιτόκια δεν έχουν περιθώρια να σημειώσουν περαιτέρω πτώση και ο πληθωρισμός εμφανίζει ενδείξεις κλιμάκωσης στον αναδυόμενο κόσμο.

Ο Gross είναι γνωστός για τη συνήθειά του να αλλάζει τη σύσταση του χαρτοφυλακίου του πολύ γρήγορα, αντιδρώντας άμεσα στις κινήσεις στις αγορές. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία για τις κινήσεις του Ιανουαρίου ανακοινώνονται με χρονική καθυστέρηση, δεν αποκλείεται η αμερικανική αγορά των κρατικών ομολόγων να ανακάμπτει ήδη.

Σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων που πραγματοποίησε το αμερικανικό δημόσιο πριν από δύο εβδομάδες, συνάντησε επενδυτικό ενδιαφέρον – ρεκόρ, με το 71,3% από τα ομόλογα αξίας 24 δισ. δολαρίων, που εκδόθηκαν να καταλήγουν στα χέρια μεγάλων αμερικανών και ξένων επενδυτών, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το συνηθισμένο, που διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 44%.


Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ άγγιξαν το 3,766% στις 9 Φεβρουαρίου, που είναι το υψηλότερο από τον περασμένο Απρίλιο.


Το Pimco Total Return fund σημειώνει απώλειες 0,34% από τις αρχές του έτους. Πέρυσι, εμφάνισε αποδόσεις 7%,οριακά χαμηλότερες από τον 10ετή μέσο όρο του, που διαμορφώνεται στο 7,1%.

dealnews.gr