e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν εκλεκτός του Ισραήλ για την προεδρία της Αιγύπτου

Αποκάλυψη του Wikileaks


Ο Aιγύπτιος αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ήταν ο άνθρωπος που προτιμούσε το Ισραήλ για αντικαταστάτη του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως αποκαλύπτεται σε διαρροή του Wikileaks στην εφημερίδα Daily Telegraph. Σύμφωνα με απόρρητο διπλωματικό έγγραφο του 2008, ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας δήλωσε σε Αμερικανούς διπλωμάτες στο Τελ Αβίβ ότι για το Ισραήλ ο Σουλεϊμάν το λιγότερο που μπορεί να πετύχει είναι να διατελέσει προσωρινός πρόεδρος στην περίπτωση που ο Χόσνι Μουμπάρακ πεθάνει ή αναγκαστεί να αποσυρθεί.


Ο Αμερικανός διπλωμάτης Λούις Μορένο γράφει στο διαβαθμισμένο έγγραφό του πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ προτιμά για υποψήφιο πρόεδρο τον Ομάρ Σουλεϊμάν.

«Η ανάλυση των σεναρίων διαδοχής θα γίνει από την πρεσβεία μας στο Κάιρο, όμως αναμφισβήτητα το Ισραήλ δείχνει μια αξιοσημείωτη προτίμηση για την επιλογή του Ομάρ Σολιμάν» τονίζεται στο τηλεγράφημα, σε πολλά σημεία του οποίου ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρεται ως «Σολιμάν».

Ο Μορένο επικαλείται δηλώσεις του Ντέιβιντ Άσαμ -συμβούλου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας- αναφορικά με τη συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Χόσνι Μουμπάρακ αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Σαέμπ Ερεκάτ.

Ο Άσαμ φέρεται να είπε ότι τα μέλη της αποστολής εξεπλάγησαν από το πόσο γερασμένος έδειχνε ο Μουμπάρακ αλλά και από την κακή άρθρωση στην ομιλία του.


Από το τηλεγράφημα προκύπτει, τέλος, ότι ο Σουλεϊμάν συνομιλούσε συχνά με Ισραηλινούς αξιωματούχους μέσω ενός «κόκκινου τηλέφωνου».

ta nea